Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2011
Dodano: 12.12.2019
Odsłon: 5828
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej.
Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte
ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne.
Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło.
Wystarczy 20-30 minut.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej.
Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie.
Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć.
Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część
na małych nr.5, ale to już jak kto woli.
Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej
mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem
żeby nie obeschło.
Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi,
następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.
Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką.
Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju.
Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)