Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie uszka już gotowe. A jak u Was? Robicie wcześniej i zamrażacie, czy w wigilię? Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to może skorzystacie z mojego :)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 139
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 139
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już jak kto woli. Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem żeby nie obeschło. Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.
Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką. Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju. Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.