Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie uszka już gotowe. A jak u Was? Robicie wcześniej i zamrażacie, czy w wigilię? Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to może skorzystacie z mojego :)
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 801
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8159
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13032
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 369
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 128
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2236
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 801
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8159
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13032
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 369
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 128
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2236
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już jak kto woli. Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem żeby nie obeschło. Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.
Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką. Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju. Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.