Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z kapustą i grzybami

Przepis dnia 2019-12-18
Uszka z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 4882

U mnie uszka już gotowe. A jak u Was? Robicie wcześniej i zamrażacie, czy w wigilię? Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to może skorzystacie z mojego :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
  • Farsz:
  • 800 g. kapusty kiszonej
  • 100 g. suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej.
    Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte
    ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne.
    Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło.
    Wystarczy 20-30 minut.

  2. Farsz przygotowałam dzień wcześniej.
    Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie.
    Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
    Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć.
    Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część
    na małych nr.5, ale to już jak kto woli.
    Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej
    mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem
    żeby nie obeschło.
    Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi,
    następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.

  4. Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką.
    Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.

  5. W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju.
    Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
    Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń