Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie uszka już gotowe. A jak u Was? Robicie wcześniej i zamrażacie, czy w wigilię? Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to może skorzystacie z mojego :)
Przepis dnia
Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z t...
Odsłon: 29249
Cielęcina Magdy Gessler to przepis na wyjątkowo kruche, delikatne i soczyste...
Odsłon: 6075
Ciasto na uszka Magdy Gessler jest miękkie i elastyczne. Rozpływa się w ustac...
Odsłon: 44521
Szybkie i tanie całoroczne ciasto z owocami możesz użyć świeżych owoców sezon...
Odsłon: 885
Pyszne ciasto szpinakowo-makowe z bitą śmietaną i galaretką truskawkową to id...
Odsłon: 321
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki i smaczny obiad dla...
Odsłon: 338
Szybkie i tanie całoroczne ciasto z owocami możesz użyć świeżych owoców sezon...
Odsłon: 885
Pyszne ciasto szpinakowo-makowe z bitą śmietaną i galaretką truskawkową to id...
Odsłon: 321
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki i smaczny obiad dla...
Odsłon: 338
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już jak kto woli. Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem żeby nie obeschło. Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.
Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką. Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju. Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z kapustą i grzybami
Dania główne
Mini gołąbki z recyklingu
Dania główne
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Dania główne
Żeberka w keczupie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pyszny obiad że smakiem kapusty I grzybów zachwyci każdego, a okraszone skwar...
Odsłon: 4
Mini gołąbki z recyklingu
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 181