Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18688

Dodano:

Odsłon: 2296

Pyszny delikatny farsz idealny dla dzieci.

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Uszka z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę. Do cebuli dodajemy starte pieczarki. I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody.

  2. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

  3. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera. I wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

  4. Pierogi sklejamy na brzegach. I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko. Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.

  5. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

  6. Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

  7. Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!

  8. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 grudnia 2018 Pyszne,kiedyś parę lat temu z braku leśnych grzybów zrobiłam z pieczarek ,wyszły wspaniałe:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 Powiem szczerze, że z pieczarkami jeszcze nie jadłem ;) Zawsze są to leśne grzyby, ale to też grzyby, tylko takie udomowione hehe.
Muszę "komuś" powiedzieć, żeby zrobić :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń