Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Walentynkowe mielone w kształcie serduszek. Zrobiłam je z dodatkiem serka topionego i sosu sojowego. Są pyszne i soczyste.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5636
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5636
Składniki
Mięso umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilka części. Razem z mięsem zmieliłam ją w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam serek topiony, sos sojowy i roztarty majeranek. Doprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę mięsną. Wyszła trochę klejąca, ale tak ma być. Z masy odrywałam porcje mięsa i obtaczałam je w mącę pszennej, a następnie na desce do krojenia formowałam rękami na kształt serduszka. Można też do tego użyć wykrawaczki do ciastek w kształcie serca, lub np. foremki do muffinek. Ja robiłam to ręcznie. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kotleciki. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor. Smażyłam na małym ogniu, żeby kotleciki doszły w środku. Usmażone kotleciki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Takie kotleciki można podać z ulubionymi dodatkami jak tradycyjne mielone. U mnie był to ryż i dodatkowo dla dorosłych karmelizowana cebulka na ostro.