Do góry

Dania główne Przepis na:

Walentynkowe mielone

Walentynkowe mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 302 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 48

Walentynkowe mielone w kształcie serduszek. Zrobiłam je z dodatkiem serka topionego i sosu sojowego. Są pyszne i soczyste.

Składniki

  • ok. 400g schabu
  • 1 cebula
  • 50g serka topionego o smaku gouda
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Walentynkowe mielone

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilka części. Razem z mięsem zmieliłam ją w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam serek topiony, sos sojowy i roztarty majeranek. Doprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę mięsną. Wyszła trochę klejąca, ale tak ma być. Z masy odrywałam porcje mięsa i obtaczałam je w mącę pszennej, a następnie na desce do krojenia formowałam rękami na kształt serduszka. Można też do tego użyć wykrawaczki do ciastek w kształcie serca, lub np. foremki do muffinek. Ja robiłam to ręcznie. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kotleciki. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor. Smażyłam na małym ogniu, żeby kotleciki doszły w środku. Usmażone kotleciki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Takie kotleciki można podać z ulubionymi dodatkami jak tradycyjne mielone. U mnie był to ryż i dodatkowo dla dorosłych karmelizowana cebulka na ostro.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń