Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pyszne placuszki z jabłkami. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 184
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 184
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Składniki
Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do mleka z jajkiem, cały czas mieszając. Odstawiamy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy.
Gdy odciekną z nadmiaru tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem.