Do góry

Dania główne Przepis na:

Warkocz z polędwiczki z dodatkiem opiekanych ziemniaków i surówką:

Warkocz z polędwiczki z dodatkiem opiekanych ziemniaków i surówką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3366

Dodano:

Odsłon: 262

Polędwiczki smakują wybornie . Kiedy znudzą się nam z kurkami czy sosami możemy przygotować je w formie warkocza.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawa podlaska do mięs pieczonych
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka łyżek oleju
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
1-2 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Każdą polędwiczkę przekroić na trzy pasy, ale nie docinać do końca.
    Wszystkie przyprawy wymieszać z czterema łyżkami oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Przy pomocy silikonowego pędzla, posmarować dokładnie mięso.
    Odłożyć na godzinę do lodówki.
    Zapleść warkocz. Końcówki spiąć wykałaczką.
    Zrumienić na patelni z obu stron na rozgrzanym oleju. Delikatnie przenieść do podłużnego naczynia żaroodpornego. Podlać olejem z patelni i winem.
    Piec 40 minut w 180 stopniach pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywę a mięso posypać tymiankiem.
    Podałam z surówką ze świeżych warzyw i ziemniakami panierowanymi w jajku i bułce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 października 2019 Pyszności,delikatne mięsko w świetnym wydaniu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń