Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa po chińsku to prosty i szybki w wykonaniu samodzielny posiłek lub dodatek do mięs. Zawiera wiele składników odżywczych i jest świetnie zbilansowany. Będzie też idealną propozycją na obiad dla osób na diecie wegańskiej. Całość jest lekko chrupiąca, mocno aromatyczna, z ciekawym i lekko wędzonym smakiem.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1272
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 153
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1272
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 153
Składniki
Odetnij rdzenie brokułów i pokrój je na różyczki, a następnie na grube paski.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
Z pak choi odetnij końcówkę korzenia, oddziel liście i dobrze je umyj. Przetnij liście w połowie, a następnie pokrój łodygi pod kątem na trzy części lub na dwie – w przypadku małych sztuk. Przekrój wszystko jeszcze raz na pół.
Duży rondel lub wok napełnij wodą i postaw na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj marchewki i gotuj wszystko przez 3-4 minuty, a następnie dodaj brokuły i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.
Odcedź warzywa na durszlaku, przelej je zimną wodą i odstaw.
Chili pokrój na drobne kawałki, czosnek w grube plasterki a grzyby wzdłuż.
W osobnej miseczce wymieszaj dokładnie połowę szklanki wody, mąkę, sos sojowy i sos ostrygowy. Tuż przed użyciem wlej olej sezamowy i dobrze wymieszaj.
W woku lub na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj czosnek i chili, a następnie pozostaw je do lekkiego zrumienienia. Dołóż grzyby i smaż do zrumienienia, a potem dołóż łodygi pak choi, smażąc całość przez 30 sekund.
W następnej kolejności dodaj blanszowane brokuły, marchewki i liście pak choi. Smaż wszystko przez 30 sekund.
Zwiększ ogień do maksymalnego i wlej mieszankę sosów. Cały czas mieszaj, do ładnego pokrycia wszystkich warzyw.
Warzywa po chińsku podawaj natychmiast po przygotowaniu, na ciepło.