Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący i soczysty kurczak z warzywami w orientalnym stylu podany z kukurydzianym ciastem pełnoziarnistym.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 87
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 93
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 123
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 67
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 87
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 93
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 123
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 67
Składniki
KURCZAK Z WARZYWAMI: czerwona papryka /2 duże sztuki/ zielona papryka /2 średnie sztuki/ cebula /2 średnie sztuki/ czosnek /4-5 ząbków/ sezam biały /3-4 łyżki/ sezam czarny /1 łyżka/ imbir /najlepiej świeży, starte 2 łyżeczki/ pieczarki /około 0,5 kg/ cebula dymka /4-5 sztuk/ kapusta pekińska /1 duża/ podudzia z kurczaka /4 duże sztuki/ marchew /4 średnie sztuki/ cukinia /2 średnie sztuki/ olej ryżowy kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu sos sojowy, sos rybny /po 2 łyżki/ pieprz sól sok i skórka otarta z 1 limony około 200 ml bulionu drobiowego CIASTO: kukurydza konserwowa - 2 puszki /550 g po odsączeniu/ świeże chili /1 strąk drobno posiekany/ pełnoziarnista mąka pszenno-żytnia /300 g/ mleko kokosowe /250 ml/ bulion drobiowy /około 100 ml/ proszek do pieczenia /2 płaskie łyżeczki/ soda oczyszczona /0,5 łyżeczki/ jaja /2 duże sztuki/ sól pieprz kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu imbir mielony czosnek granulowany
Kurczaka myję, oczyszczam i zalewam wodą. Dodaję sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję bulion do momentu, aż mięso będzie gotowe. Odlewam część rosołu, mięso lekko studzę. Obieram kurczaka i kroję na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oleju ryżowego. Dodaję 3 łyżki białego sezamu. Podgrzewam chwilę. Dokładam mięso. Przyprawiam mieszanką KNORR do kurczaka. Podsmażam i mieszam, żeby mięso pokryło się przyprawami. Zdejmuję z ognia i odstawiam na bok. Przygotowuję wszystkie warzywa. Myję je i oczyszczam. Papryki i marchew kroję w cienkie słupki. Cebulę, pieczarki i dymkę w plastry. Cukinie przekrawam na pół, usuwam łyżeczką kuchenną część z nasionami, pozostałe warzywo kroję w plastry. Kapustę drobno siekam. W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju ryżowego. Przeciskam czosnek, dodaję otarty imbir, posiekaną świeżą chili i rozgniecioną kolendrę. Smażę chwilę. Wrzucam na gorący olej pokrojoną marchew. Smażę ją kilka minut. Dodaję cebulę, podsmażam. Dodaję papryki, mieszam i smażę kilka minut. Dodaję pieczarki, mieszam, smażę 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję dymkę i cukinię. Powtarzam czynności. Dodaję przygotowanego wcześniej kurczaka, mieszam i podgrzewam około 5 minut. Na koniec dodaję kapustę pekińską. Smażę około 5-7 minut. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem, do rozmiękczenia kapusty. Przyprawiam do smaku.
Kukurydzę odsączam. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję kolendrę, imbir i czosnek. Podsmażam krótko. Wsypuję kukurydzę i smażę. Odstawiam na bok. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Mąki przesiewam z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka rozkłócam z bulionem i mlekiem kokosowym. Łączę z mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wsypuję kukurydzę i mieszam dokładnie. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę. Piekę około 40-45 minut. Gotowe ciasto dzielę na trójkąty. Kurczaka z warzywami podaję na gorących miskach /podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub przelewam wrzątkiem/.