Do góry

Dania główne Przepis na:

warzywa po tajsku z plackiem kukurydzianym

warzywa po tajsku z plackiem kukurydzianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 1129

Sycący i soczysty kurczak z warzywami w orientalnym stylu podany z kukurydzianym ciastem pełnoziarnistym.

Składniki

  • kurczak z warzywami
  • ciasto kukurydziane
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. KURCZAK Z WARZYWAMI:

    czerwona papryka /2 duże sztuki/
    zielona papryka /2 średnie sztuki/
    cebula /2 średnie sztuki/
    czosnek /4-5 ząbków/
    sezam biały /3-4 łyżki/
    sezam czarny /1 łyżka/
    imbir /najlepiej świeży, starte 2 łyżeczki/
    pieczarki /około 0,5 kg/
    cebula dymka /4-5 sztuk/
    kapusta pekińska /1 duża/
    podudzia z kurczaka /4 duże sztuki/
    marchew /4 średnie sztuki/
    cukinia /2 średnie sztuki/
    olej ryżowy
    kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu
    sos sojowy, sos rybny /po 2 łyżki/
    pieprz
    sól
    sok i skórka otarta z 1 limony
    około 200 ml bulionu drobiowego

    CIASTO:

    kukurydza konserwowa - 2 puszki /550 g po odsączeniu/
    świeże chili /1 strąk drobno posiekany/
    pełnoziarnista mąka pszenno-żytnia /300 g/
    mleko kokosowe /250 ml/
    bulion drobiowy /około 100 ml/
    proszek do pieczenia /2 płaskie łyżeczki/
    soda oczyszczona /0,5 łyżeczki/
    jaja /2 duże sztuki/
    sól
    pieprz
    kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu
    imbir mielony
    czosnek granulowany

  2. Kurczaka myję, oczyszczam i zalewam wodą. Dodaję sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję bulion do momentu, aż mięso będzie gotowe. Odlewam część rosołu, mięso lekko studzę. Obieram kurczaka i kroję na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oleju ryżowego. Dodaję 3 łyżki białego sezamu. Podgrzewam chwilę. Dokładam mięso. Przyprawiam mieszanką KNORR do kurczaka. Podsmażam i mieszam, żeby mięso pokryło się przyprawami. Zdejmuję z ognia i odstawiam na bok.

    Przygotowuję wszystkie warzywa. Myję je i oczyszczam. Papryki i marchew kroję w cienkie słupki. Cebulę, pieczarki i dymkę w plastry. Cukinie przekrawam na pół, usuwam łyżeczką kuchenną część z nasionami, pozostałe warzywo kroję w plastry. Kapustę drobno siekam.

    W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju ryżowego. Przeciskam czosnek, dodaję otarty imbir, posiekaną świeżą chili i rozgniecioną kolendrę. Smażę chwilę. Wrzucam na gorący olej pokrojoną marchew. Smażę ją kilka minut. Dodaję cebulę, podsmażam. Dodaję papryki, mieszam i smażę kilka minut. Dodaję pieczarki, mieszam, smażę 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję dymkę i cukinię. Powtarzam czynności. Dodaję przygotowanego wcześniej kurczaka, mieszam i podgrzewam około 5 minut. Na koniec dodaję kapustę pekińską. Smażę około 5-7 minut. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem, do rozmiękczenia kapusty. Przyprawiam do smaku.

  3. Kukurydzę odsączam. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję kolendrę, imbir i czosnek. Podsmażam krótko. Wsypuję kukurydzę i smażę. Odstawiam na bok.

    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Mąki przesiewam z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka rozkłócam z bulionem i mlekiem kokosowym. Łączę z mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wsypuję kukurydzę i mieszam dokładnie.

    Blachę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę. Piekę około 40-45 minut.

    Gotowe ciasto dzielę na trójkąty. Kurczaka z warzywami podaję na gorących miskach /podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub przelewam wrzątkiem/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń