Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, dlatego postanowiłam jej użyć jako spodu pod pizzę. Wynik przerósł moje oczekiwania, gdyż pizza wyszła pyszna. Moją pizzę obłożyłam warzywami, ale wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 681
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 378
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 681
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 55
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 235
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 378
Składniki
Spód: Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia. Gorącą polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy okrągły kształt. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na 2-3 godziny. Obłożenie: Spód z polenty smarujemy cienko koncentratem. Układamy plasterki mozzarelli, pomidorów, bakłażan, cienko pokrojone pieczarki, cebulę i odsączone z zalewy karczochy. Całość posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili oraz oregano. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy listkami lubczyku. Porada: Spód/spody można zrobić wcześniej i przechować w lodówce, przełożone folią spożywczą. Przed przygotowaniem należy je tylko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć ulubionym dodatkami, a następnie zapiec.