Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 969 Ocena: 20249

Dodano:

Odsłon: 2598

Bezmięsne gołąbki,są bardzo smaczne, i dietetyczne.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1,20kg pieczarek
  • 6 dużych cebul
  • po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  • 300g selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • Natka pietruszki
  • 2-3 główki średnie kapusty,zależy jak odchodzą liście
  • 400g kaszy gryczanej białej
  • 200g kaszy gryczanej prażonej
  • 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 200 g ryżu
  • tłuszcz do podsmażania u mnie 200g masła
  • sól i czarny pieprz,kilka ziarenek ziela angielskiegi i kilka liści laurowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

Przygotowanie

  1. Kasze i ryż ugotować,dzień wcześniej prze 30min.zostawić pod przykryciem.

    Cebule drobno pokrojone zeszklić.Dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć.

    Na osobnej patelni usmażyć warzywa.

    Dać po usmażeniu do pieczarek,na końcu posiekaną natkę pietruszki.

    W kapustach wyciąć głąby,dać do garnka i sparzać ,odrywając liście.
    W liścich wyciąć twarde łodygi.

  2. Rondel wyścielić liśćmi kapusty,żeby nam się gołąbki nie przypaliły podczas gotowania.
    Farsz nakładać na liście ,zawijać i kłaść do rondla.
    Ja daję kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych,ale to już jak uważacie.Zalać drobiowym bulionem i gotować na małym ogniu w zależności jak duże naczynie około 1 godz.Zostawić pod przykryciem w chlodnym miejscu,potem uchylić pokrywkę.

  3. Kilka pieczarek podsmażyć na łyżeczce masła ,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Na końcu dodać posiekaną natkę i wyłożyć na gołąbki.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 marca Nigdy nie jadlam bezmiesnych glabkow i w koncu widze przepis, ktory mnie zachecil. Zapisuje do zorbienia na przyszly tydzien. Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 marca O to, to. Nie samym mięchem lwy żyją ;) Za moją ulubioną gryczaną dam się ... no może nie pokroić, ale dam wszystko :D
Super pomysł, biorę do pamięci i do zrobienia :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń