Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, smaczne i pyszne kotlety, które nadają się idealnie na upalne dni. Bardzo delikatne w smaku, bo stworzone z sezonowych warzyw, idealnie smakują w słonecznym plenerze, w zestawieniu z chłodnym śmietankowym lub czosnkowym sosem. Koniecznie dodaj do nich zielone warzywa, np. pietruszkę.
Polecam.
Odsłon: 800
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 800
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Opłucz kalafior i odetnij zielone części. Pokrój go na mniejsze fragmenty (różyczki). Do garnka z osoloną wodą przerzuć kalafior. Gotuj 10-15 minut. Kalafior koniecznie musi być al dente, inaczej zrobi się z niego nieprzyjemna masa.
W osolonej wodzie zagotuj ziemniaki, ale nie rozgotuj.
Pokrój cebulę i czosnek na drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła. Smaż do zarumienienia. W międzyczasie zetrzyj na drobno pieczarki oraz marchewkę i dorzuć na patelnię z cebulą. Smażąc przypraw solą i pieprzem. Gdy będzie już gotowe, odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij z garnka ziemniaki i ugnieć je jak na puree. Do większej miski wbij jajka i dodaj ziemniaki. Pokrój na drobno koperek i przerzuć do miski. Następnie ugnieć wcześniej przygotowany kalafior i połącz z ziemniakami i jajkiem. Dodaj także resztę składników oraz kilka łyżek bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie słodką papryką.
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem. Z przygotowanego wcześniej ciasta formuj kotlety. Nie musisz ich obtaczać w bułce tartej, dzięki temu będą nieco delikatniejsze. Smaż kotlety ok. 5 minut z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z sosem śmietanowym lub czosnkowym.