Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, smaczne i pyszne kotlety, które nadają się idealnie na upalne dni. Bardzo delikatne w smaku, bo stworzone z sezonowych warzyw, idealnie smakują w słonecznym plenerze, w zestawieniu z chłodnym śmietankowym lub czosnkowym sosem. Koniecznie dodaj do nich zielone warzywa, np. pietruszkę.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Składniki
Opłucz kalafior i odetnij zielone części. Pokrój go na mniejsze fragmenty (różyczki). Do garnka z osoloną wodą przerzuć kalafior. Gotuj 10-15 minut. Kalafior koniecznie musi być al dente, inaczej zrobi się z niego nieprzyjemna masa.
W osolonej wodzie zagotuj ziemniaki, ale nie rozgotuj.
Pokrój cebulę i czosnek na drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła. Smaż do zarumienienia. W międzyczasie zetrzyj na drobno pieczarki oraz marchewkę i dorzuć na patelnię z cebulą. Smażąc przypraw solą i pieprzem. Gdy będzie już gotowe, odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij z garnka ziemniaki i ugnieć je jak na puree. Do większej miski wbij jajka i dodaj ziemniaki. Pokrój na drobno koperek i przerzuć do miski. Następnie ugnieć wcześniej przygotowany kalafior i połącz z ziemniakami i jajkiem. Dodaj także resztę składników oraz kilka łyżek bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie słodką papryką.
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem. Z przygotowanego wcześniej ciasta formuj kotlety. Nie musisz ich obtaczać w bułce tartej, dzięki temu będą nieco delikatniejsze. Smaż kotlety ok. 5 minut z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj z sosem śmietanowym lub czosnkowym.