Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta wersja placków warzywnych najbardziej smakuje mojej rodzinie. Malo maki, duzo warzyw i aromatyczne przyprawy - to ich cala tajemnica.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10404
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10404
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Obrac i ugotowac ziemniaki, a nastepnie wlozyc je do miski i zmiazdzyc. Oczyscic warzywa, w razie potrzeby obrac.. Pokroic koper wloski, marchewke, cukinie i dymke na cienkie plasterki, podzielic brokuly na male rózyczki i przepolowic. Dodac przygotowane warzywa do ziemniaków, nastepnie jajka i make ziemniaczana. Doprawic cukrem, galka muszkatolowa, kurkuma i skórka z cytryny, a nastepnie dobrze zagniesc. Uformowac z masy plaskie klopsiki lub talary. Rozgrzac oliwe i olej slonecznikowy na patelni i smazyc placki az spód stanie sie brazowy i stabilny. Przekrecic na druga strone, zmniejszyc ogien i smazyc przez nastepne 5-6 minut. Mozna dodac ziola i czosnek do patelni dla uzyskania lepszego smaku.
Placki doskonale smakuja z marchewkowym puree. Obrac marchewki i imbir i pokroic w plastry. Wlozyc do rondla z sokiem z marchwi, chili i odrobina wody i gotowac do miekkosci. Odcedzic i zebrac płyn. Usunac imbir i chili. Zblendowac marchewke dodajac sukcesywnie plyn w którym sie gotowala, az nabierze kremowej konsystencji. Doprawić puree galka muszkatołową, sola i pieprzem.
Wyjac placki z patelni, odtłuscic je na papierze kuchennym i podac z marchewkowym puree. Kto lubi, moze posypac wszystko posiekana natka pietruszki.
Placki smakuja równiez na zimno.