Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 751 Ocena: 4954
Dodano: 21.04.2020
Odsłon: 13046
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Oczyszczoną i umytą wątróbkę osuszoną przez durszlak przełożyć na patelnię dodając 2 łyżki oleju smażyć do czasu aż pojawi się w niej mniej wody. Jak już woda jest na dnie patelni dodać suszone warzywa.
Z suszonymi warzywami smażyć tak długo aż wyparuje cała woda powstała z wątróbki. Jak już woda z wątróbki wyparowała wlać 2 szklanki przegotowanej a nawet gotującej się wody i dusić pod przykryciem do wyparowania dodanej wody.
Jak już dodana woda wyparowała z wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kolejny raz 1 szklankę wody, całość dusić pod przykryciem do czasu powstania sosu. Na sam koniec wątróbkę posolić solą lub dowolną przyprawą z solą ( jeśli posolimy na koniec przed podaniem wątróbka nie będzie twarda ).
Sposób na wykonanie surówki z ogórków nauczyła mnie była teściowa, jak dla mnie to najlepsza surówka jaka jadłam. A więc tak ogórki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy sól oraz cukier kryształ.
Gdy już wymieszane ogórki z cukrem i solą ( wody z powstałych ogórków nie odlewać ) wlać ocet i również wymieszać. Następnie dodać śmietanę i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Powiem wam że surówka jest bardzo smaczna i nadaje się idealnie do młodych ziemniaków.
Obiad podałam z ziemniakami , oczywiście wątróbka z cebulką duszona oraz surówka z ogórka tak jak w opisie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Puma654 30 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Wybacz,że krytykuję,ale tak przygotowana wątróbka nie będzie smaczna,a ogórki z taka ilością cukru to marmolada a nie mizeria.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Opcy 29 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Mam nadzieję, że mile czy raczej smakowicie będę wspominał powyższy przepis, bo wątróbkę przyrządzam nieco inaczej, a sałatka,surówka czy mizeria w tym wydaniu prosta a ciekawa0 Kto głosował? | Odpowiedz