Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy znamy smak watrobki z cebulka to jest to samo a jakze inaczej smakuje:)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31340
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 427
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31340
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 427
Składniki
Watrobke wymoczyc w wodzie zmieniajac kilka razy oczyscic z blon i ewentualnie poporckjowac na mniejsze kawalki. Olej rozgrzac i wrzucac partiami watrobke aby sie obsmazyla na silnym ogniu co trwa ok 5 min. Zdjac z patelni. Patelnie umyc po czym rozgrzac na niej maslo i zrumienic na nim pokrojona dowolnie cebule. Gdy nabierze ladnego zlotego koloru posypac ja maka i zasmazyc po ok 3-4 min zalac bulionem i bobrze rozmieszac pogotowac minutke zdjac z ognia i zmiksowac blenderem na gladki sos. Jesli nie macie takiego urzadzenia swietnie nadaje sie do tego sitko metalowe o gestych oczkach i mozna przetrzec sos. Doprawic do smaku przyprawami wlazyc watrobke i razem zagotowac. Ja podaje go w takiej postaci ale mysle ze mozna by go dodatkowo zabielic odrobina smietany niestety nie probowalam gdyz maz mowi ze nic wiecej mu nie potrzeba:). W zaleznosci jakie sie da cebule i jakie kto ma lyzki sos moze wyjsc gesty wtedy dolewamy odrobine bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji a jesli wyjdzie za rzadki to po wlozeniu watrobek gotujemy go tak dlugo az troszke odparuje i zgestnieje. Podaje z kasza gryczana jeczmienna lub ziemniakami i kiszona kapusta lub ogorkiem. Smacznego:)