Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wątróbkowa uczta...gości w mojej kuchni rzadko jak pieczony albo smażony "wurst"...;-) ale to takie swojskie smaki,którym się ulega raz na jakiś czas ;-) a w zimowe dni tym bardziej ;-)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5037
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1929
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5037
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1929
Składniki
wątróbkę oczyszczamy z żyłek,kroimy na kawałki średniej wielkości,przekładamy do sporej szklanej misy,zalewamy śmietanką i odstawiamy do lodówki,najlepiej na całą noc ( można krócej 2 godz. -to takie minimum aby pozbyć się ew.goryczki )
cebulkę kroimy w piórka,jabłka na małe plastry,pietruchę siekamy dość drobno wątróbkę panierujemy w mące wymieszanej z pieprzem cayenne nie solimy na tym etapie aby w czasie smażenia wątróbka nam ńie stwardniała
na rozgrzany olej z odrobiną sklarowanego masła wrzucamy cebulkę z jabłkiem,podsmażamy aż się zarumienią,doprawiamy solą,pieprzem i pieprzem cayenne,przekładamy do miseczki na tej samej patelni smażymy wątróbkę- solimy dopiero na patelni kiedy wątróbka pięknie się zetnie dodajemy mix cebuli z jabłkami,2,3 łyżki konfitury wiśniowej,przesmażamy,doprawiamy jeszcze i podajemy z patelni obficie podsypując zieloną pietruszką Smakuje wybornie z ulubionym pieczywem albo pieczonymi ziemniaczkami
Smacznego ;-)