Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka po hiszpańsku

Wątróbka  po hiszpańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6784

Dodano:

Odsłon: 7312

Prosty i szybki sposób przyrzadzania watróbki. Jedynym skladnikiem, który ja odróznia od innych dan tego typu jest dobry, hiszpanski koniak. A skoro juz uzywamy wysokorocentowego trunek, to mozna ja równiez bez problemu flambirowac i to dodaje jej wyjatkowych walorów smakowych i wizualnych.

Składniki

  • 800 g wątróbki cielęcej
  • 400 g cebuli
  • 100 ml koniaku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wątróbka po hiszpańsku

Przygotowanie

  1. Watróbka zawiera wprawdzie duze ilosci witaminy A, ale pochlania równiez w ciagu calego zycia wszystkie trucizny z organizmu, dlatego wskazane jest spozywanie watróbki mlodych zwierzat - w tym wypadku najlepiej nadaje sie do tego watróbka cieleca.
    Nalezy tez wybrac koniak dobego gatunku.
    Nie zuzywamy go duzo, wiec reszta pozostaje do degustacji, ale dobra jakosc alkoholu gwarantuje tez dobry smak potrawy.

  2. Cebule pokroic i smazyc w duzej ilosci oliwy na zloty kolor.
    Watróbke pokroic w paski szeokosci. ok. 2 cm, dodac do cebuli, podsmazyc ze wszystkich stron, dodac koniak.
    Wysokoprocentowy koniak sprawia, ze mazna ja tez flambirowac 20-30 sek. ale to rada jedynie dla doswiadczonych kucharzy.
    Na koniec doprawic sola i pieprzem.

  3. Podawac bezposrednio do spozycia, najlepiej z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń