Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka na obiad? Wiele osób kręci nosem, gdy słyszy taką wiadomość. Niedoceniana wątróbka drobiowa zaskoczy cię swoim smakiem i delikatnością, a pełen obiad wykonasz w 30 minut. Mięso z wątróbki wychodzi miękkie, a kremowy sos śmietanowy stanowi doskonałe dopełnienie. Pamiętaj o dodatkach! Tłuczone ziemniaki świetnie współgrają z drobiem. Daj wątróbce drugą szansę, a efekt na pewno przyjemnie cię zaskoczy.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 35
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1018
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 35
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1018
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 324
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 92
Składniki
Przygotuj wątróbki drobiowe. Umyj je, oczyść z błonek i zielonych części, a następnie umieść w misce, zalej mlekiem i pozostaw na godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć obraną i pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażaj. Gdy cebula jest już błyszcząca, a czosnek zacznie pachnieć, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i duś na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
Po tym czasie dorzuć wątróbki i pokrojone w ósemki jabłka (bez gniazd nasiennych). Przesmażaj około 10 minut. Następnie wyjmij jabłka (były potrzebne tylko po to, by zneutralizować gorzki smak wątróbki), dopraw danie solą i czarnym pieprzem, wlej śmietanę i duś około 5 minut. Posyp wątróbkę posiekaną natką pietruszki oraz kawałkami ostrej papryczki bez nasion. Od razu podawaj.