Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jestem smakoszem tego dania, ale od czasu do czasu bardzo lubię zjeść takie podroby a zwłaszcza w takim przepisie jaki teraz przedstawiam bo są bardzo smaczne ale i zdrowe.
Polecam.
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 165
Składniki
Na początku obieramy jabłka i cebulę oraz kroimy, cebulę w piórka a jabłka w ćwiartki.
Wątróbkę czyścimy z błonki, kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy na talerzu w mące. Przed obtoczeniem, mąkę mieszamy z solą i pieprzem, nie solimy wątróbki. Jeżeli ktoś chce zmniejszyć charakterystyczną goryczkę wątróbki to może wymoczyć wątróbkę w mleku z ziołami przez jedną dobę.
Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i jabłko, solimy i pieprzymy. Smażymy do zarumienienia.
Na rozgrzany olej kładziemy przygotowaną w mące wątróbkę i smażymy z każdej strony. Wątróbka jest delikatnym mięsem więc smażenie jest bardzo krótkie np. po 5-6 minut z każdej strony. Ja lubię jak w środku jest upieczona, ale inni lubią krwistą, więc to wszystko zależy od Waszych upodobań .
Mięciutką, upieczoną wątróbkę z dodatkiem pieczonego jabłka oraz cebuli podajemy z chlebem lub innymi ulubionymi dodatkami i teraz tylko smacznego.