Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka, lekko słodkawa, z nutą pikantności... wątróbka wieprzowa
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12925
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8038
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 308
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2182
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 714
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12925
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8038
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 308
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2182
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 714
Składniki
Wątróbkę czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, następnie moczymy w mleku, tak 2 godziny. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące, pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju, bardzo szybko z obu stron, chodzi tylko o to by się ścięła, im dłużej będziemy ją piec tym będzie twardsza i zacznie strzelać na patelni.
Cebulę kroimy w krążki, a jabłko ścieramy na tarce, podsmażamy na tłuszczu z wątróbek, dodajemy miód, sól, pieprz, kmin rzymski, oraz przecier pomidorowy. Gdy cebula zmięknie i jabłko się rozpadnie sosik jest gotowy, możemy podgrzać przez chwile w nim wątróbki, podajemy z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Pamiętajmy że NIGDY, PRZENIGDY nie solimy wątróbki, bo będzie twarda, doprawiamy tylko sos.