Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3773

Dodano:

Odsłon: 6439

Miękka, lekko słodkawa, z nutą pikantności... wątróbka wieprzowa

Składniki

3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Przygotowanie

  1. Wątróbkę czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, następnie moczymy w mleku, tak 2 godziny. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące, pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju, bardzo szybko z obu stron, chodzi tylko o to by się ścięła, im dłużej będziemy ją piec tym będzie twardsza i zacznie strzelać na patelni.

  2. Cebulę kroimy w krążki, a jabłko ścieramy na tarce, podsmażamy na tłuszczu z wątróbek, dodajemy miód, sól, pieprz, kmin rzymski, oraz przecier pomidorowy. Gdy cebula zmięknie i jabłko się rozpadnie sosik jest gotowy, możemy podgrzać przez chwile w nim wątróbki, podajemy z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

  3. Pamiętajmy że NIGDY, PRZENIGDY nie solimy wątróbki, bo będzie twarda, doprawiamy tylko sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń