Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Pewnie każdy powie, że wątróbka to dość specyficzne mięso. Jednak jej właściwości zdrowotne są tak duże, że warto ją włączyć do naszej diety. W połączeniu z pomarańczą, sałatą oraz wyśmienitym sosem tworzy wspaniałe danie. :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1544
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 804
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1544
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 804
Składniki
Proponuję zacząć od przygotowania sosu. W miseczce połączyć ze sobą oliwę, ocet, musztardę oraz sok z cytryny, wymieszać. Dodać posiekaną zieleninę oraz zmiażdżony czosnek. Sos dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia smaków.
Chleb tostowy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć chleb na grzanki.
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, dokładnie wysuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć wątróbkę z dwóch stron. Wątróbka będzie strzelać, dlatego warto przygotować się w pokrywkę, którą będziemy mogli się osłonić.
Pomarańcze obrać oraz wyfiletować.
Gotową wątróbkę posolić i popieprzyć oraz pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć sałatę, wątróbkę, pomarańcze. Całość polać sosem oraz posypać grzankami. Smacznego! :)