Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przedstawię całą procedurę wędzenia skrzydełek z kurczaka, kilka bardzo ważnych etapów bez których wędzenie się nie uda. Kilka słów jak wędzić w wędzarni ze stali nierdzewnej. Po obejrzeniu tego filmu, wędzenie stanie się o wiele łatwiejsze. Zapraszam serdecznie :-) https://youtu.be/Gz0lv7XpHLo
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 716
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3950
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 716
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3950
Składniki
Na początek, myjemy skrzydełka i odcinamy wszystkie lotki. Następnie do większego pojemnika wrzucamy rozdrobniony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól, całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut aby aromaty przeszły do wody, następnie zalewamy resztą zimnej wody, solanka jest zrobiona. Następnie wrzucamy do solanki skrzydełka i przykrywamy pojemnik talerzykiem tak aby skrzydełka nie pływały po wierzchu. Pojemnik odstawiamy na 12 godzin do lodówki aby skrzydełka miały czas się zapeklować. Po tym czasie nastawiamy garnek z wodą do parzenia, gdy woda osiągnie temp. wrzenia wrzucamy skrzydełka i parzymy je ok 7 minut w temp. ok 82 stopni. Po parzeniu nakłuwamy skrzydełka na haki i wieszamy na kilka godzin do obeschnięcia.
Gdy skrzydełka są już obsuszone są gotowe do wędzenia. Ważna rzecz przed wędzeniem, wędzimy na drewnie bukowym ok. 2 godzin w temperaturze 50-60 stopni na złoty kolor. Wędzarnię należy również rozgrzać i osuszyć wtedy produkt będzie miał ładniejszy kolor. Powodzenia przy wędzeniu, zapraszam Wszystkich do obejrzenia filmu z mojego wędzenia gdzie dowiecie się więcej.