Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaraz po uwędzeniu są bardzo smaczne: mięciutkie, soczyste i pachnące lekko dymem. Można je dodatkowo sparzyć gorącą wodą, ale nie ma takiej potrzeby.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy z wodą i wkładamy do niej mięso na dwie doby. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu. Po tym czasie udka wyjmujemy z solanki i zalewamy zimną wodą tak, by były nią przykryte. W ten sposób pozbawimy mięso nadmiaru soli. Po godzinie wyjmujemy z wody, wieszamy na hakach i wędzimy przez 3 godziny w temperaturze 60-70 stopni na drzewie z olchy. Uwędzone udka możemy jeszcze dodatkowo zaparzyć wrzącą wodą.