Do góry

Dania główne Przepis na:

wegańska kapusta z curry i warzywami

Przepis dnia 2014-07-22
wegańska kapusta z curry i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2668

Dodano:

Odsłon: 20570

A dzisiaj po wegańsku. Kapusta-głowa-pusta, kalafior, papryka... i chili con curry. M.N.I.A.M.

Składniki

  • 1/2 kapusty
  • mały kalafior
  • duży por /jasna część/
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 papryki /różne kolory/
  • 2 świeże papryki chili
  • natka pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • curry /sproszkowana mieszanka/
  • sól
  • pieprz kajeński
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
wegańska kapusta z curry i warzywami

Przygotowanie

  1. Kapustę kroję. Wrzucam do żeliwnego garnka, dolewam wodę, dodaję ziele i liść laurowy, solę, pieprzę. Zagotowuję i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Odcinam ciemno zieloną część pora, pozostałą siekam w talarki. Dorzucam do kapusty. Duszę dalej. Papryki oczyszczam i kroję w cienkie paski. Dorzucam do kapusty. Duszę dalej. Kalafior myję i gotuję w osolonej i posłodzonej - wodzie do miękkości. Odcedzam. Dzielę na małe różyczki. Dodaję do kapusty i duszę. W razie potrzeby dolewam trochę wody. Pieczarki czyszczę, kroję w plastry i mieszam z kapustą. Przyprawiam curry /użyłam około 3 łyżek/, pieprzem kajeńskim i posiekaną chili. Przykrywam i duszę dalej. Na koniec dodaję porwaną natkę pietruszki.

  2. Cały proces duszenia trwał około 1,5-2 h. Nie dodałam tłuszczu, ale dla podkręcenia smaku można dodać mleka kokosowego /będzie się fajnie komponować/ lub masła.

    Polecam wsuwać z kaszami, pieczywem lub soczewicą. W tym przypadku przygotowałam czerwoną soczewicę imbirową /ze świeżym korzeniem imbiru/ i z mlekiem kokosowym /dlatego nie dodałam go do kapusty/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń