Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś dzielę się przepisem, który sprawi, że nawet najbardziej niezdecydowani smakosze pokochają mieszankę kaszy gryczanej i grzybów leśnych. Próbowaliście kiedyś z nim gołąbków z kapustą włoską? Grzyby leśne mają magiczną moc, wydobywają niepowtarzalne smaki i aromaty. Można stworzyć wyjątkowe danie nadziewając kapustę włoską kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. Gorąco polecam spróbować! Dodatkowo kremowy sos z leśnych grzybów i papryki sprawia, że są niebiańskie i pyszne.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21936
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21936
Składniki
Usuń uszkodzone liście z kapusty, wytnij rdzeń i włóż do dużego garnka.
Zalej wrzącą wodą i gotuj kilka minut.
Wyjmij kapustę i delikatnie usuń miękkie liście.
Włóż kapustę z powrotem do garnka z wrzącą wodą i powtarzaj tę czynność, aż wszystkie liście nadajace sie do zawiniecia zostaną usunięte.
Odetnij grube nerwy liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.
Suszone grzyby zalac wrzatkiem i pozostawic na 20 minut
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości.
Grzyby odcedzamy i siekamy,wode z grzybow zostawiamy na sos
Do cebuli i czosnku dodać grzyby, smażyć całość przez 2-3 minuty
Kaszę mieszamy z cebulą i grzybami i doprawiamy do smaku
Brytfanne do pieczenia wykladamy pozostalymi liśćmi kapusty, Do golabkow uzywamy najwiekszych,nie porozrywanych lisci.Na kazdy liść nałóż farsz, zawiń brzegi do wewnątrz, zwiń i ułóż na blasze.
Ułóż wszystkie gołąbki w ten sposób. Do brytfanny wlej odrobinę wody, aby zabezpieczyć ją przed przypaleniem.
Gołąbki przykryć kilkoma pozostalymi liśćmi kapusty.
Przykryć folia aluminiowa lub jesli to jest naczynie zaroodporne pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście kapusty na dole i na górze chronią gołąbki przed przypaleniem.
Sos z leśnych grzybów można przygotować od podstaw według przepisu lub z bulionu pozostałego po ugotowaniu suszonych grzybów.
Podgrzej pozostala wode z grzybow, wymieszaj dwie łyżki skrobii kukurydzianej z 1 łyżką wody, dodaj do pozostałego bulionu, dodaj dodatkową sól i pieprz w razie potrzeby i mieszaj, aż zgęstnieje.