Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z soczewicy są banalne w przygotowaniu, a jakże pyszne i zdrowe. Możemy je zjeść na obiad, w towarzystwie surówki oraz ziemniaków, ryżu czy kaszy, jak również na kolację czy II śniadanie w bułce z warzywami, jako burgery. Pomysłów jest mnóstwo. Przepis na 4 porcje. Przepis pochodzi od Kreatorni Zmian :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94140
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94140
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Składniki
Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki oraz przyprawy (sól, pieprz ziołowy, cząber, papryka słodka, czosnek), wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i otręby wchłoną pozostałość wody.
Możesz opanierować kotlety w mące: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej lub każdej innej, a także w płatkach, otrębach, orzechach, siemieniu lnianym. Smaż je potem na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić. Smacznego