Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie kotleciki z soczewicy

Wegańskie kotleciki z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 248

Dodano:

Odsłon: 123

Kotleciki z soczewicy są banalne w przygotowaniu, a jakże pyszne i zdrowe. Możemy je zjeść na obiad, w towarzystwie surówki oraz ziemniaków, ryżu czy kaszy, jak również na kolację czy II śniadanie w bułce z warzywami, jako burgery. Pomysłów jest mnóstwo. Przepis na 4 porcje. Przepis pochodzi od Kreatorni Zmian :)

Składniki

  • soczewica czerwona 200g
  • len mielony 20g
  • otręby pszenne 10g
  • natka pietruszki 20g
  • olej rzepakowy 40g
  • czarnuszka 10g
  • włoszczyzna suszona 10g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegańskie kotleciki z soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki oraz przyprawy (sól, pieprz ziołowy, cząber, papryka słodka, czosnek), wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i otręby wchłoną pozostałość wody.

  2. Możesz opanierować kotlety w mące: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej lub każdej innej, a także w płatkach, otrębach, orzechach, siemieniu lnianym. Smaż je potem na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń