Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z soczewicy są banalne w przygotowaniu, a jakże pyszne i zdrowe. Możemy je zjeść na obiad, w towarzystwie surówki oraz ziemniaków, ryżu czy kaszy, jak również na kolację czy II śniadanie w bułce z warzywami, jako burgery. Pomysłów jest mnóstwo. Przepis na 4 porcje. Przepis pochodzi od Kreatorni Zmian :)
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki oraz przyprawy (sól, pieprz ziołowy, cząber, papryka słodka, czosnek), wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i otręby wchłoną pozostałość wody.
Możesz opanierować kotlety w mące: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej lub każdej innej, a także w płatkach, otrębach, orzechach, siemieniu lnianym. Smaż je potem na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić. Smacznego