Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z soczewicy są banalne w przygotowaniu, a jakże pyszne i zdrowe. Możemy je zjeść na obiad, w towarzystwie surówki oraz ziemniaków, ryżu czy kaszy, jak również na kolację czy II śniadanie w bułce z warzywami, jako burgery. Pomysłów jest mnóstwo. Przepis na 4 porcje. Przepis pochodzi od Kreatorni Zmian :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35733
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6034
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35733
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6034
        
        
                Składniki
Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki oraz przyprawy (sól, pieprz ziołowy, cząber, papryka słodka, czosnek), wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i otręby wchłoną pozostałość wody.
Możesz opanierować kotlety w mące: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej lub każdej innej, a także w płatkach, otrębach, orzechach, siemieniu lnianym. Smaż je potem na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić. Smacznego