Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie kotlety z botwinki.

Wegańskie kotlety z botwinki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 3117

Dodano:

Odsłon: 607

Kotlety nie tylko dla wegan. Podane w bułce lub solo smakują wyśmienicie. Masz dość mięsnych dań wypróbuj kotleciki z buraka.

Składniki

  • -Botwina z buraczkami - 2 pęczki
  • -Kasza jaglana - szklanka
  • -Czerwona cebula - 1 szt
  • -Pestki dyni - 0,5 szklanki
  • -Sezam - 0,5 szklanki
  • -Imbir - 0,5 łyżeczki
  • -Kolendra - 0,5 łyżeczki
  • -Czosnek - 1 ząbek
  • -Mąka gryczana - 3 łyżki
  • -Sos sojowy - 3 łyżki
  • -Koperek
  • -Szczypior
  • -Olej - 50 ml
  • -Sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wegańskie kotlety z botwinki.

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
    Pestki dyni posiekać i podprażyć na suchej patelni.
    Sezam podprażyć na suchej patelni.
    Koperek, szczypior i czosnek drobno posiekać.

  2. Kaszę przelać wrzątkiem, odlać wodę - czynność powtórzyć.
    Następnie zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować do wchłonięcia płynu na małym ogniu.

  3. Botwinkę oczyścić.
    Buraczki wraz z łodyżkami pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować około 10 minut, aż będzie miękka.
    Odcedzić i dobrze wycisnąć.

  4. Kaszę wymieszać z botwinką i resztą składników w dużej misce.
    Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać dokładnie rękami.

  5. Formować z masy kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
    Następnie obrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut.
    Podawać według własnego uznania.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń