Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie pierożki z kapustą w żółtej okrasie

Wegańskie pierożki z kapustą w żółtej okrasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24916

Dodano:

Odsłon: 5460

Propozycja na wegański obiadek z pszenno - gryczanych pierożków z kiszoną kapustą, okraszonych smażoną cebulką z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne. Całość podana z lekką surówką z marchewki i korzenia pietruszki.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • kiszona kapsta
  • 1 cebula biała
  • pieprz czarny
  • szczypta kminku mielonego
  • sól ziołowa
  • cukier trzcinowy
  • ŻÓŁTA OKRASA:
  • cebula biała
  • kurkuma mielona
  • pieprz cayenne
  • olej rzepakowy (zimno tłoczony)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:

    Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.

    Odciśniętą kapustę siekamy na mniejsze kawałki.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

    Do cebulki dodajemy posiekaną kapustę i chwilę przesmażamy. Farsz doprawiamy czarnym pieprzem, solą ziołową, odrobiną mielonego kminku i cukru trzcinowego.

  2. CIASTO:

    Do miski przesiewamy mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól morską oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

    Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je delikatnie mąką, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierogi.

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

  3. OKRASA:

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne.

    Gotowe pierożki polewamy żółtą okrasą i gotowe! :)

  4. Do całości polecam świeżą surówkę z marchewki i pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń