Do góry

Dania główne Przepis na:

Wege kotlety z komosy ryżowej z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wege kotlety z komosy ryżowej z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 291

Dodano:

Odsłon: 1605

Dzisiaj mam dla Was ekstra przepis na pyszne WEGE KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI. Do ich zrobienia użyłam samych zdrowych produktów a ponadto są pieczone, nie smażone, więc naprawdę zasługują na miano ZDROWYCH :) przepis na 3 duże porcje, zmodyfikowany od @naszakasza. Spróbujcie!

Składniki

  • komosa ryżowa 100g
  • ser mozzarella 100g
  • pomidory suszone w oleju, odsączone 60g
  • jajko 1 sztuka
  • mąka kukurydziana 50g
  • czosnek 10g
  • len mielony 50g
  • natka pietruszki 30g
  • oliwa z oliwek 20g
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wege kotlety z komosy ryżowej z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. KROK 1: Komosę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

    KROK 2: Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Oba składniki przełóż do miski, dodaj jajko, odcedzoną komosę ryżową, mąkę, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę (lub olej z pomidorów). Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, kurkumą, a następnie wymieszaj.

    KROK 3: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Panieruj w mielonym siemieniu lnianym. Piecz w piekarniku w temp. 200st. ok. 15 minut.

    Podawaj w bułce z warzywami lub same na talerzu z dodatkiem surówki (u mnie patisony). Smacznego!

    Odwiedź mojego bloga, znajdziesz tam wiele zdrowych przepisów:
    www.zdrowonacodzien.pl/blog

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń