Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne bez mięsa, jednak równie pyszna! Płaty makaronowe przekładane beszamelem i cukinią z pomidorami. Ta wersja jest nieco lżejsza niż klasyczna, ale jej smak podkręca dodatek parmezanu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 116
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Zaczynamy od sosu z cukinią. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy trzemy na tarce na grubych oczkach, a selera naciowego kroimy w kosteczkę. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Cukinię kroimy drobno lub trzemy na tarce, lekko odciskamy i dodajemy do warzyw. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pomidory krojone, koncentrat, zioła i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Beszamel. Na patelni lub w garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia. Musi mieć taki rozmiar, aby mieściły się 3 płaty makaronu. Dół smakujemy beszamelem, układamy makaron, następnie 1/4 warzyw, trochę beszamelu, znów makaron, warzywa, beszamel. Na samej górze układamy makaron, na nim większą porcję beszamelu, starty parmezan i pokruszoną mozzarellę. Zapiekamy w 200 stopniach przez 40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, aby nie przypiekło się tak jak u mnie ;). Podajemy od razu na gorąco.