Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wege danie inspirowane kuchnią włoską i wskazówkami zdrowotnymi. Porcje dla 4 osób.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4719
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4719
Składniki
Komosę i soczewicę mieszam razem i solidnie przepłukuję. Zalewam wodą w proporcji 2:1 i odstawiam na 20 minut - moczę by trochę rozmiękła.
Bakłażana myje i kroję w plastry ok 2 cm. Układam na talerzu i solę (1/2 ilości soli ze składników). Odstawiam na 20 minut. Myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i szypułek pomidory i paprykę. Kroję w grubą kostkę. Obieram i siekam cebulę i czosnek.
Bakłażana osuszam ręcznikiem papierowym z wody, która się skropliła na plastrach. Kroję w grubą kostkę.
Włączam gaz pod komisa z soczewica i gotuję 15 minut. W tym czasie : W garnku o szerokim dnie podgrzewam oliwę i podsmażam cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią i zmiękną dodaję bakłażana. Podsmażam mieszając 10 minut. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy oraz sok z cytryny. Duszę okolo 5 minut, aż pomidory puszczą sok.
Wykładam na talerze i posypuję obficie siekaną natka pietruszki. Goście proszą o dokładkę;)