Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wege danie inspirowane kuchnią włoską i wskazówkami zdrowotnymi. Porcje dla 4 osób.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1763
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1392
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1763
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1392
Składniki
Komosę i soczewicę mieszam razem i solidnie przepłukuję. Zalewam wodą w proporcji 2:1 i odstawiam na 20 minut - moczę by trochę rozmiękła.
Bakłażana myje i kroję w plastry ok 2 cm. Układam na talerzu i solę (1/2 ilości soli ze składników). Odstawiam na 20 minut. Myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i szypułek pomidory i paprykę. Kroję w grubą kostkę. Obieram i siekam cebulę i czosnek.
Bakłażana osuszam ręcznikiem papierowym z wody, która się skropliła na plastrach. Kroję w grubą kostkę.
Włączam gaz pod komisa z soczewica i gotuję 15 minut. W tym czasie : W garnku o szerokim dnie podgrzewam oliwę i podsmażam cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią i zmiękną dodaję bakłażana. Podsmażam mieszając 10 minut. Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy oraz sok z cytryny. Duszę okolo 5 minut, aż pomidory puszczą sok.
Wykładam na talerze i posypuję obficie siekaną natka pietruszki. Goście proszą o dokładkę;)