Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1836
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 505
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1836
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 505
Składniki
Ugotować oddzielnie komosę ryżową i czarny ryż, a następnie ostudzić.
Liść nori ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu.
Na matowej stronie wyłożyć komosę ryżową, tak aby przy końcu liścia zostawić co najmniej 1,5 cm wolnego miejsca.
Na komosę wyłożyć czarny ryż, a następnie wzdłuż u dołu liścia pozostałe dodatki.*
Zawijać liść przy pomocy maty bambusowej, mocno dociskając (po pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo).
Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu.
Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości.
Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.
Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.