Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że ta lasagne swobodnie może konkurować z mięsną bez żadnego "ale". Jak nie wypróbujcie, nigdy się nie dowiecie.
Nóż i deska do krojenia, głęboka patelnia lub garnek albo wok, żaroodporne naczynie do pieczenia, tarka do jarzyn, garnek
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1058
Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 850
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1058
Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 850
Składniki
500 g pieczarek kroimy w plastry, por również w plastry i trzymamy je oddzielnie. 250 go pieczarek trzemy na tarce jarzynowej. Czosnek drobno siekamy, również papryczki chili. Trzemy ser na tarce. Pomidor kroimy w plastry.
Przygotowujemy sos pomidorowy: mieszamy pastę pomidorową z wodą i dodajemy szczyptę bazylii.
Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W tym czasie rozgrzewamy olej, po czym dodajemy por, który podsmażamy około minuty. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek oraz chili i smażymy aż część wody wyparuje.
Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy, aby nie porobiły się kluchy. Dodajemy śmietanę, a potem wino. Dalej smażymy kilka minut. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, ale nie kluchowata. Doprawiamy tymiankiem i solą (jeśli używamy. Odstawiamy na bok.
Na wrzątek wrzucamy makaron lasagne i gotujemy 5 minut. Wykładamy na folię do pieczenia, aby się nie przykleiły do powierzchni. Można do wody dodać olej, aby makaron się nie przyklejał jeden do drugiego.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy makaron.
Smarujemy go sosem pomidorowym
Posypujemy serem startym (ja użyłam sera cheddar i vintage).
Na ser kładziemy masę pieczarkowo -porowa.
Masę przykrywamy znów makaronem.
Smarujemy sosem pomidorowym
Posypujemy serem, następnie znów pieczarkami z porem
Jeśli posmakujemy cienkiej masą pieczarkowa, wyjdzie nam 3 warstwy. Ja zrobiłam 2 warstwy i ukończyłam makaronem posypanym serem. Jeśli zostanie nam sosu, dobrze jest ser poprzedzić sosem.
Na wierzch układamy plastry pomidora. Pieczemy w piekarniku na góra-dol w temperaturze 190 stopni Celsjusza około pół godziny, jeśli piekarnik jest nagrzany, a jeśli nie- do godziny lub kiedy wierzch zacznie brązowieć.