Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na bezmięsne danie jednogarnkowe, to polecamy ci ten pyszny gulasz z ciecierzycą.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1074
Polecam.
Odsłon: 1051
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1120
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1074
Polecam.
Odsłon: 1051
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1120
Składniki
Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej. Ciecierzycę włóż do naczynia i mocz całą noc.
Na następny dzień, gdy ciecierzyca już napęcznieje, ugotuj ją na miękko. Następnie obierz cebulę i pokrój w kostkę. W woku, głębokiej patelni lub garnku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć na nią cebulę. Zalej odrobiną wody, żeby się poddusiła.
Bakłażana pokrój w kostkę i dorzuć do garnka do cebuli. Posól do smaku i duś do miękkości.
Sparz pomidory. Po kilku minutach obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie pokrój w kostkę paprykę i cukinię. Dorzuć do gotujących się warzyw w garnku.
Przypraw według upodobania i dokładnie pomieszaj całość. Duś do miękkości warzyw. Na końcu obierz czosnek, pokrój na grubsze plasterki i dodaj do warzyw. Duś tak przez chwilę.
Natkę pietruszki posiekaj. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj ją do garnka i przemieszaj. Gotowe!