Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz przygotować sycący posiłek dla niejedzących mięsa gości, przygotuj im te wegetariańskie gołąbki. Farsz jest naprawdę aromatyczny i pełen smaku, a jeśli chcesz nadać więcej leśnego akcentu, dorzuć kilka suszonych borowików. Gołąbki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, pieczywem czosnkowym lub warzywami gotowanymi na parze (marchewka, brokuły, fasolka szparagowa).
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 907
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2286
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 1792
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 577
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 334
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 907
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2286
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 1792
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 577
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 334
Składniki
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, wytnij twardą część ze środka i umieść główkę w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj kapustę 2-4 minuty i delikatnie (za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca) zdejmuj z główki liście, po czym odkładaj na talerz.
Przygotuj farsz. Kilkakrotnie wypłucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta. Następnie umieść ryż w garnku, zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp soczewicę i ugotuj całość do miękkości. Soczewica może być lekko rozgotowana, a dzięki temu farsz będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Obierz cebulę, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju lub masła, aby stała się złota. Po chwili dorzuć posiekany czosnek. Następnie obierz marchewkę, zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do cebuli. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy sok z warzyw odparuje przełóż je na talerz. Na tej samej patelni podsmaż (na dodatkowej łyżce tłuszczu) oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Posól je i smaż około 10 minut. Na patelnię dodaj ugotowany ryż i soczewicę oraz duszone wcześniej warzywa. Dopraw farsz ziołami, łyżką koncentratu pomidorowego, solą i pieprzem. Pamiętaj, że nadzienie powinno być bardzo wyraziste w smaku.
Przejdź do składania gołąbków. Na talerzu układaj liście kapusty, na środku wykładaj porcje farszu i zwijaj gołąbki jak krokiety (najpierw boki do środka, a następnie zwijaj całość). W ten sposób przygotuj wszystkie gołąbki, po czym przekładaj je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, układając ciasno przy sobie.
W międzyczasie umieść w garnku obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dolej wodę, dosyp słodką paprykę, dopraw solą, cukrem i czarnym pieprzem. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, aż sos się lekko zredukuje. Zalej sosem gołąbki, przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 45-60 minut. Pamiętaj, aby piec gołąbki pod przykryciem, aby się nie przypaliły i sos nie wyparował. Gdy danie jest już gotowe, wyjmij je z pieca i od razu podawaj. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.