Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie nuggetsy

Przepis dnia 2019-03-26
Wegetariańskie nuggetsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 6959

No cóż, czasem każdy musi zjeść coś niezbyt zdrowego – jak na przykład nuggetsy, a jeszcze lepiej – wegetariańskie nuggetsy. Nie znam smaku kurczakowych kąsków z KFC, bo gdy zaczęły stawać się modne – my już od dawna nie jedliśmy mięsa. Więc nie spróbowałam prawdziwych nuggetsów i nie wiem, jak powinny smakować. Ale kąski z tofu dały radę. Tak przyrządzone tofu w panierce jest wilgotne, dobrze przyprawione, nie mdłe, wystarczająco słone. Panierka chrupiąca, lekko pikantna i aromatyczna. Ilość tłuszczu jak na fast food – idealna. W dodatku podałam je z sosem – domowy pikantny keczup zmieszany z majonezem jest doskonały do takich dań. Krótko mówiąc – smaczne danie.

Składniki

  • 1 kostka naturalnego tofu (180-200 g) wcześniej zamrożonego i pozostawionego do rozmrożenia na dzień przed przygotowaniem dania
  • 1 szklanka bardzo esencjonalnego bulionu warzywnego
  • białko z 1 jajka albo 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego zalanego trzema łyżkami lekko ciepłej wody – to wersja wegańska
  • panierka kukurydziana przygotowana wg przepisu, który zamieszczam poniżej
  • olej do głębokiego smażenia
  • panierka:
  • 60 g płatków kukurydzianych, częściowo rozkruszonych, a częściowo drobno zmielonych
  • 1 płaska łyżka dowolnej mąki (może być bezglutenowa)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych ziół prowansalskich (albo suszone tymianek + szałwia)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • duża szczypta chili w płatkach
  • duża szczypta mielonego pieprzu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmrożone tofu należy dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. W jego strukturze pod wpływem mrożenia powstają liczne dziurki, w które pięknie wnika pełen smaku bulion. Przetnij je na dwa-trzy duże, płaskie plastry i jeszcze dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym, wyciskając resztki wody.

  2. Tofu rozerwij palcami na niezbyt duże, nieregularne kawałki. Włóż je do miski i zalej intensywnym bulionem na godzinę, a jeśli możesz – to na całą noc.

  3. W innej misce rozkrusz dość drobno płatki kukurydziane, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
    W osobnym naczyniu ubij lekko białko albo wymieszaj siemię lniane z wodą (pozostaw na kilka minut do napęcznienia) – w wegańskim gotowaniu taka mieszanka zastępuje jajko.

  4. W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Tofu odsącz z nadmiaru bulionu. Panieruj w białku (lub “glutku” z siemienia lnianego) i mieszance płatków i mąki z przyprawami. Postaraj się jak najwięcej płatków przykleić do tofu – to głównie one sprawiają, że powstaje aromatyczna, chrupiąca skorupka.

  5. Smaż w głębokim oleju, z obu stron, aż do zrumienienia “nuggetsów”.

  6. Podaj wege-nuggetsy z michą sałaty i z ulubionym sosem. Mój sos składa się w równych częściach z domowego keczupu i majonezu i naprawdę doskonale tu pasuje.

    Uważam wegetariańskie nuggetsy z tofu za niezwykle ciekawy eksperyment kulinarny, ale nie będę go zbyt często powtarzać. To nie jest nasz ulubiony sposób na tofu. Mimo to uważam, że warto spróbować, bo każdemu smakuje coś innego, więc każdy sam musi ocenić potrawę. Smacznego!

    PS. Panierki jest trochę zbyt dużo, jak na jedną kostkę tofu. Dlatego pozostałość wsyp do słoika, zamknij i wykorzystaj następnym razem. Nie powinna się zmarnować, prawda?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń