Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No cóż, czasem każdy musi zjeść coś niezbyt zdrowego – jak na przykład nuggetsy, a jeszcze lepiej – wegetariańskie nuggetsy. Nie znam smaku kurczakowych kąsków z KFC, bo gdy zaczęły stawać się modne – my już od dawna nie jedliśmy mięsa. Więc nie spróbowałam prawdziwych nuggetsów i nie wiem, jak powinny smakować. Ale kąski z tofu dały radę. Tak przyrządzone tofu w panierce jest wilgotne, dobrze przyprawione, nie mdłe, wystarczająco słone. Panierka chrupiąca, lekko pikantna i aromatyczna. Ilość tłuszczu jak na fast food – idealna. W dodatku podałam je z sosem – domowy pikantny keczup zmieszany z majonezem jest doskonały do takich dań. Krótko mówiąc – smaczne danie.
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6431
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6431
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Składniki
Rozmrożone tofu należy dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. W jego strukturze pod wpływem mrożenia powstają liczne dziurki, w które pięknie wnika pełen smaku bulion. Przetnij je na dwa-trzy duże, płaskie plastry i jeszcze dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym, wyciskając resztki wody.
Tofu rozerwij palcami na niezbyt duże, nieregularne kawałki. Włóż je do miski i zalej intensywnym bulionem na godzinę, a jeśli możesz – to na całą noc.
W innej misce rozkrusz dość drobno płatki kukurydziane, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie. W osobnym naczyniu ubij lekko białko albo wymieszaj siemię lniane z wodą (pozostaw na kilka minut do napęcznienia) – w wegańskim gotowaniu taka mieszanka zastępuje jajko.
W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Tofu odsącz z nadmiaru bulionu. Panieruj w białku (lub “glutku” z siemienia lnianego) i mieszance płatków i mąki z przyprawami. Postaraj się jak najwięcej płatków przykleić do tofu – to głównie one sprawiają, że powstaje aromatyczna, chrupiąca skorupka.
Smaż w głębokim oleju, z obu stron, aż do zrumienienia “nuggetsów”.
Podaj wege-nuggetsy z michą sałaty i z ulubionym sosem. Mój sos składa się w równych częściach z domowego keczupu i majonezu i naprawdę doskonale tu pasuje. Uważam wegetariańskie nuggetsy z tofu za niezwykle ciekawy eksperyment kulinarny, ale nie będę go zbyt często powtarzać. To nie jest nasz ulubiony sposób na tofu. Mimo to uważam, że warto spróbować, bo każdemu smakuje coś innego, więc każdy sam musi ocenić potrawę. Smacznego! PS. Panierki jest trochę zbyt dużo, jak na jedną kostkę tofu. Dlatego pozostałość wsyp do słoika, zamknij i wykorzystaj następnym razem. Nie powinna się zmarnować, prawda?