Do góry

Dania główne Przepis na:

węgierskie leczo...

węgierskie leczo...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18616

Dodano:

Odsłon: 52482

Zrobiłam leczo w/g oryginalnego przepisu od rodowitego Węgra. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Leczo wyszło przepyszne i odtąd będę robiła tylko takie...

Składniki

  • łyżka smalcu
  • 2 duże cebule
  • 3 duże papryki
  • papryka w proszku, chilli
  • 3 dojrzałe pomidory
  • kiełbasa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę, kiedy się zarumieni nalezy dodać słodką paprykę w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje.

  2. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze skóry. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KrzyWish 30 sierpnia 2017 Taki sam przepis mam od rodowitych Węgrów, tylko proporcje składników ciut inne: oni podawali to w ilościach hurtowych to znaczy: 1 kg papryki, 1 kg cebuli i 1 kg pomidorów (lub inne ilości ale w równych wagowo ilościach) oraz dodatki: na każdy 1 kg papryki należało dodać: 1 główkę czosnku (w całości, z łupinami tylko przekrojoną w poprzek), 1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i 1 łyżeczkę papryki mielonej ostrej (papryki mielone najlepiej wędzone). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mironina 30 sierpnia 2017 zawsze robiłam z cukinią a nawet marchewką, ale widziałam jak to robią na Węgrzech oczywiście w kociołku na ognisku i teraz tak robię, jest najlepsze. Dużo papryki słodkiej, jak u Ciebie podsmażonej. Pozdrawiam, czas na leczowanie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

snorkmaiden21 25 lipca 2014 Takie robimy w domu! Moja ciocia mnie dokładnie takiego sposobu nauczyła, a ona z kolei nauczyła się od swojej szefowej, która w latach 70-tych wyjechała na Węgry i mieszkała w domu prywatnym czy pensjonacie i właścicielka ją nauczyła. Tylko w polskich warunkach przez wiele lat nie było można kupić kiełbasy w typie węgierskiej i podmieniliśmy na boczek.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 25 lipca 2014 Dokładnie w ten sam sposób przygotowuje leczo, jest pyszne. W tym roku jeszcze nie robiłam, ale kiedy patrzę na Twoje, to myślę, że muszę zrobić jak najszybciej. Zdjęcie cudne :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń