Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkanocna szynka z kabanosem

Wielkanocna szynka z kabanosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1514

Dodano:

Odsłon: 3314

Szynka w kropki. Polecam zaskoczymy gości podając taką szyneczkę na świątecznym stole. Można ją jeść na ciepło i zimno.

Składniki

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 100 g kabanosów cienkich
  • zalewa: 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczkę kolendry
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki kolendry
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wielkanocna szynka z kabanosem

Przygotowanie

  1. Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę.

  2. Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 marca 2018 Ciekawy pomysł z fajnym efektem - taka "piegowata szynka":)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń