Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25584

Dodano:

Odsłon: 1739

Wielkopolskie pyry z gzikiem. Jako że jest to danie wielkopolskie, postne i że teraz nie mamy postu, więc dodałam usmażonego kotleta mielonego do tego dania. Polecam :)

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki kładziemy na talerz, studzimy i obieramy ze skórki.

  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego wymyty, pokrojony drobno szczypior z cebulką, drobno pokrojony koper. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

  3. Ziemniaki kroimy w plastry, smażymy na gorącym tłuszczu.

  4. Wersja postna.

  5. Wersja normalna.

    Usmażone nakładamy ta talerz, posypujemy koprem, obok ziemniaków nakładamy gzik.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń