Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami według Ewy Wachowicz

Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 1154

Najlepiej smakuje podany z pastą z oliwek. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 600 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • smarowidło z suszonymi pomidorami: ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z pomidorów
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Do miksera wsypać 2 łyżki mąki (z odważonych wcześniej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut.

  2. Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić solą, oregano i bazylią. Wlać oliwę i zmiksować blenderem.
    Do zaczynu wsypać mąkę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.

  3. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowaną stroną do środka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  4. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń