Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po chińsku z ryżem to pyszne, aromatyczne danie inspirowane kuchnią azjatycką. Delikatne kawałki mięsa w sosie sojowym, z dodatkiem warzyw i przypraw, idealnie komponują się z miękkim ryżem. To szybki i sycący posiłek, który wprowadza do kuchni wyjątkowy, orientalny smak.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 652
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2811
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14556
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 652
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2811
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14556
Składniki
Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Marchewki umyj i obierz. Pokrój warzywa w cienkie i nie za długie słupki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Obierz i posiekaj na drobno ząbki czosnku.
Polędwiczki umyj i oczyść z ewentualnych żyłek i włókien. Pokrój je w bardzo cienkie plastry, kierując się wzdłuż włókien. Mięso obsyp solą, słodką papryką, pieprzem i chili. Dodaj także trzy łyżki skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw na bok. W osobnej misce przygotuj sos. Wlej do naczynia sos sojowy, 3 łyżki cukru, 5 łyżek octu ryżowego oraz 4 łyżki wody. Wszystko wymieszaj i odstaw na bok. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Nagrzej wok z głębokim dnem i wlej olej do smażenia. Wrzuć na patelnię pokrojone wcześniej warzywa i wymieszaj je. Pamiętaj, że warzywa nie muszą być bardzo miękkie. Dodaj następnie posiekany czosnek i imbir w proszku. Wymieszaj warzywa i smaż jeszcze chwilę. Zdejmij warzywa na inny talerz. Na patelnię wylej świeżą porcję oleju, a następnie wrzuć przygotowane wcześniej mięso. Smaż je na wysokiej mocy palnika przez 3-4 minuty. Kilka razy przemieszaj mięso, a następnie dodaj do niego wcześniej przygotowane warzywa. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Chwilę smaż wszystko, jeśli uznasz, że mięso czy warzywa potrzebują więcej czasu. Zdejmij patelnię z palnika. Danie podawaj z ryżem. Przed podaniem, możesz je oprószyć świeżo posiekanym szczypiorkiem.