Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina po hiszpańsku

Wieprzowina po hiszpańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 518

Dodano:

Odsłon: 1260

Schab saute, z cebulką i porem. Duszony w brandy. Podawany wraz z grilowaną papryką/konserwowymi pomidorami i piklami.

Składniki

  • - schab wieprzowy (ok. 300g)
  • - por
  • - szalotka (na jednego steka, jedna szalotka)
  • - brandy (ok.40-60ml)
  • - grilowana marynowana papryka lub pomidory konserwowe
  • - pikle
  • - pieprz ziarnisty
  • - sól
  • - oliwa
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Obieramy warzywa, kroimy drobno.

  2. -Mięso myjemy pod bieżącą wodą, następnie zostawiamy na talerzu bądź desce żeby wyschły i chwilę 'odpoczęły'. Gdy schab jest zbyt gruby możemy lekko potłuc.

  3. -Warzywa mieszamy razem w talerzu/misce.

  4. -Mieszamy również pieprz i sól - jak na zdjęciu. Będzie to stanowiło dodatek to naszej marynaty.

  5. -Do miski/talerza, w których są przyprawy, dodajemy dwie łyżki stołowe oliwy, po czym dodajemy mięso. Wszystko starannie mieszamy.

  6. -Na mocno rozgrzaną patelnię, już bez oleju, kładziemy delikatnie mięso.

  7. -Smażymy na dużym ogniu, minutę z jednej, minutę z drugiej strony. Mięso ma jedynie lekko zmienić kolor. Jak na zdjęciu obok.

  8. -Zmniejszamy ogień, zdejmujemy mięso z patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz będzie nam za chwilę potrzebny.

  9. -Na patelnię wrzucamy warzywa(por i szalotka). Smażymy na średnim-małym ogniu, stale mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru brązowego.

  10. -Po jakiś 3-5 minutach, nasze warzywa powinny wyglądać mniej więcej tak.

  11. -Gdy cebulka się już zeszkli, a por będzie miękki, dodajemy steki. Smażymy dalej, ale już na średnim ogniu.

  12. -Teraz kolej na Brandy. Wystarczy ćwiartka(kieliszek)na trzy sztuki mięsa. Równomiernie polewamy.

    *Uwaga - w wyniku połączenia wysokiej temperatury i wysokoprocentowego alkoholu mięso może zapłonąć - zachować ostrożność. Można przykryć pokrywką. Ogień to nic złego, wręcz przeciwnie. W oryginalnym hiszpańskim przepisie, mięso ma zapłonąć. :)

  13. -Zmniejszamy ogień na minimalny i już nie smażymy, a dusimy. Możemy przykryć patelnię. Ten etap ma trwać maksymalnie 2-3 minuty.

  14. -Podawać z piklami i pomidorami konserwowymi/marynowaną grilowaną papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń