Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab saute, z cebulką i porem. Duszony w brandy. Podawany wraz z grilowaną papryką/konserwowymi pomidorami i piklami.
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223691
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 593
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 3640
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223691
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 593
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 3640
Składniki
-Obieramy warzywa, kroimy drobno.
-Mięso myjemy pod bieżącą wodą, następnie zostawiamy na talerzu bądź desce żeby wyschły i chwilę 'odpoczęły'. Gdy schab jest zbyt gruby możemy lekko potłuc.
-Warzywa mieszamy razem w talerzu/misce.
-Mieszamy również pieprz i sól - jak na zdjęciu. Będzie to stanowiło dodatek to naszej marynaty.
-Do miski/talerza, w których są przyprawy, dodajemy dwie łyżki stołowe oliwy, po czym dodajemy mięso. Wszystko starannie mieszamy.
-Na mocno rozgrzaną patelnię, już bez oleju, kładziemy delikatnie mięso.
-Smażymy na dużym ogniu, minutę z jednej, minutę z drugiej strony. Mięso ma jedynie lekko zmienić kolor. Jak na zdjęciu obok.
-Zmniejszamy ogień, zdejmujemy mięso z patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz będzie nam za chwilę potrzebny.
-Na patelnię wrzucamy warzywa(por i szalotka). Smażymy na średnim-małym ogniu, stale mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru brązowego.
-Po jakiś 3-5 minutach, nasze warzywa powinny wyglądać mniej więcej tak.
-Gdy cebulka się już zeszkli, a por będzie miękki, dodajemy steki. Smażymy dalej, ale już na średnim ogniu.
-Teraz kolej na Brandy. Wystarczy ćwiartka(kieliszek)na trzy sztuki mięsa. Równomiernie polewamy. *Uwaga - w wyniku połączenia wysokiej temperatury i wysokoprocentowego alkoholu mięso może zapłonąć - zachować ostrożność. Można przykryć pokrywką. Ogień to nic złego, wręcz przeciwnie. W oryginalnym hiszpańskim przepisie, mięso ma zapłonąć. :)
-Zmniejszamy ogień na minimalny i już nie smażymy, a dusimy. Możemy przykryć patelnię. Ten etap ma trwać maksymalnie 2-3 minuty.
-Podawać z piklami i pomidorami konserwowymi/marynowaną grilowaną papryką.