Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po syczuańsku to klasyk chińskiej kuchni. Mimo długiej listy składników danie jest łatwe do przygotowania.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 220
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 220
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Składniki
Przygotuj pastę syczuańską. Posiekaj drobno papryczki chili. Zetrzyj na drobnych oczkach tarki imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz przygotowane składniki z sokiem z limonki, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na dobę do lodówki.
Oczyść mięso z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój w cienkie paski. Umieść w miseczce. Wlej do niej sos sojowy i wino ryżowe. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki marynaty z mięsem. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj do mięsa skrobię i ponownie wymieszaj zawartość miseczki.
Przygotuj sos. Połącz jego składniki – wymieszaj je ze sobą w miseczce. Dokładnie rozrób skrobię ziemniaczaną.
Zalej grzyby mun ciepłą wodą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój na ósemki. Obierz marchewkę i pokrój w słupki. Usuń z czerwonej papryki gniazdo nasienne i także pokrój ją na dość duże kawałki. Ostrą paprykę pokrój na plasterki (jeśli chcesz, możesz zachować nasiona – danie będzie bardziej pikantne).
Rozgrzej we woku lub w głębokiej patelni olej sezamowy. Usmaż na nim mięso – smaż przez 3-4 minuty. Przełóż na talerz.
Dolej do woka/patelni trochę oleju. Podsmaż na nim pastę syczuańską. Następnie dołóż warzywa – najpierw cebulę, a potem papryki i marchewkę. Smaż warzywa, aż staną się miękkie, ale zachowają nieco chrupkości. Wówczas dołóż grzyby mun i – z powrotem – mięso. Wymieszaj wszystkie składniki.
Wlej na patelnię sos. Wymieszaj. Smaż danie jeszcze przez chwilę, energicznie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wieprzowinę po syczuańsku na talerze. Podawaj z chińskim makaronem lub ryżem.