Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po syczuańsku to klasyk chińskiej kuchni. Mimo długiej listy składników danie jest łatwe do przygotowania.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14828
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14828
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Przygotuj pastę syczuańską. Posiekaj drobno papryczki chili. Zetrzyj na drobnych oczkach tarki imbir. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz przygotowane składniki z sokiem z limonki, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na dobę do lodówki.
Oczyść mięso z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój w cienkie paski. Umieść w miseczce. Wlej do niej sos sojowy i wino ryżowe. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki marynaty z mięsem. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj do mięsa skrobię i ponownie wymieszaj zawartość miseczki.
Przygotuj sos. Połącz jego składniki – wymieszaj je ze sobą w miseczce. Dokładnie rozrób skrobię ziemniaczaną.
Zalej grzyby mun ciepłą wodą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój na ósemki. Obierz marchewkę i pokrój w słupki. Usuń z czerwonej papryki gniazdo nasienne i także pokrój ją na dość duże kawałki. Ostrą paprykę pokrój na plasterki (jeśli chcesz, możesz zachować nasiona – danie będzie bardziej pikantne).
Rozgrzej we woku lub w głębokiej patelni olej sezamowy. Usmaż na nim mięso – smaż przez 3-4 minuty. Przełóż na talerz.
Dolej do woka/patelni trochę oleju. Podsmaż na nim pastę syczuańską. Następnie dołóż warzywa – najpierw cebulę, a potem papryki i marchewkę. Smaż warzywa, aż staną się miękkie, ale zachowają nieco chrupkości. Wówczas dołóż grzyby mun i – z powrotem – mięso. Wymieszaj wszystkie składniki.
Wlej na patelnię sos. Wymieszaj. Smaż danie jeszcze przez chwilę, energicznie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wieprzowinę po syczuańsku na talerze. Podawaj z chińskim makaronem lub ryżem.