Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to chyba pierwsze danie z azjatyckimi smakami i aromatami na mojej stronie. Ciekawe w smaku, proste i szybkie w wykonaniu i smaczne ! Przepis ten, jak to często się zdzarza u mnie powstał trochę z przypadku. Postanowiłem zrobić coś na orientalną nutę z tego co aktualnie znalazłem w szafkach i lodówce. Siał być jakiś szybki " stir fry" a wyszło porządne danie z pogranicza kuchni seczuańskiej. No i wyszło pysznie ! Jeśli się Wam ten przepis spodoba to oczywiście zachęcam do wypróbowania i podzielenia się uwagami.
Sposób przyrządzenia
Wieprzowinę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiiamy odrobiną oliwy , przyprawy "5 smaków" oraz solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut a następnie należy ja obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę, marchewke i pora kroimy wzdłuż na cienkie słupki natomiast cebulę w kostkę. Czosnek, imbir oraz papryczkę siekamy na drobno. Resztę warzyw będziemy wrzucać w całości.
Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą w szklance lub małej miseczce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i mieszając smażyć na sporym ogniu przez około 5 minut. Następnie warzywa zdejmujemy i odkładamy obok na talerzu. Na patelnię dodajemy kolojny raz łyżkę oleju i władamy mięso przy okazji zwiększając ogień i tak smażymy przez około 5 min co chwilę mieszając aby równomiernie się nam obsmażyło.
Kiedy nam się ładnie zarumieni wkładamy z powrotem obsmażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy nasz sos. Gotowujemy jeszcze przez około 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe!
Samcznego !!
Porada
Podajemy z czym chcemy..ryż ..makaron..wolna wola..
Składniki warzywne możemy dobierać wedle uznania lub aktualnego stanu posiadania.
Jeśli warzywa będą za twarde to podlewamy całość odrobiną wody i przykrywamy na około 5 min.
Smażony ryż po chińsku to ciekawe i bardzo smaczne danie dla amatorów orienta...
Odsłon: 3706
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14748
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4486
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14748
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4486
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Składniki
Sposób przyrządzenia Wieprzowinę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiiamy odrobiną oliwy , przyprawy "5 smaków" oraz solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut a następnie należy ja obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę, marchewke i pora kroimy wzdłuż na cienkie słupki natomiast cebulę w kostkę. Czosnek, imbir oraz papryczkę siekamy na drobno. Resztę warzyw będziemy wrzucać w całości. Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą w szklance lub małej miseczce. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i mieszając smażyć na sporym ogniu przez około 5 minut. Następnie warzywa zdejmujemy i odkładamy obok na talerzu. Na patelnię dodajemy kolojny raz łyżkę oleju i władamy mięso przy okazji zwiększając ogień i tak smażymy przez około 5 min co chwilę mieszając aby równomiernie się nam obsmażyło. Kiedy nam się ładnie zarumieni wkładamy z powrotem obsmażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy nasz sos. Gotowujemy jeszcze przez około 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe! Samcznego !! Porada Podajemy z czym chcemy..ryż ..makaron..wolna wola.. Składniki warzywne możemy dobierać wedle uznania lub aktualnego stanu posiadania. Jeśli warzywa będą za twarde to podlewamy całość odrobiną wody i przykrywamy na około 5 min.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 194
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 172