Jest to chyba pierwsze danie z azjatyckimi smakami i aromatami na mojej stronie. Ciekawe w smaku, proste i szybkie w wykonaniu i smaczne ! Przepis ten, jak to często się zdzarza u mnie powstał trochę z przypadku. Postanowiłem zrobić coś na orientalną nutę z tego co aktualnie znalazłem w szafkach i lodówce. Siał być jakiś szybki " stir fry" a wyszło porządne danie z pogranicza kuchni seczuańskiej. No i wyszło pysznie ! Jeśli się Wam ten przepis spodoba to oczywiście zachęcam do wypróbowania i podzielenia się uwagami.
Wieprzowina z warzywami po chińsku
Składniki
- 250g wieprzowiny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( lub zwykłej)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosku
- 1 średnia marchewka
- 1 biała część pora
- 100g fasolki zielonej
- 50g pędów bambusa
- 100g kiełków fasoli
- 1 papryczka chili lub mała łyżeczka suszonej chilli
- 1 cm kawałek imbiru ( może być marynowany)
- 2 łyżki oleju sezamowego lub po prostu roślinnego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- sól oraz pieprz do smaku
- Sos: 3 łyżki octu ryżowego ( ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki wody przegotowanej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego ( opcjonalnie)
Składniki
- 250g wieprzowiny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( lub zwykłej)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosku
- 1 średnia marchewka
- 1 biała część pora
- 100g fasolki zielonej
- 50g pędów bambusa
- 100g kiełków fasoli
- 1 papryczka chili lub mała łyżeczka suszonej chilli
- 1 cm kawałek imbiru ( może być marynowany)
- 2 łyżki oleju sezamowego lub po prostu roślinnego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- sól oraz pieprz do smaku
- Sos: 3 łyżki octu ryżowego ( ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki wody przegotowanej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego ( opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Sposób przyrządzenia Wieprzowinę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiiamy odrobiną oliwy , przyprawy "5 smaków" oraz solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut a następnie należy ja obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę, marchewke i pora kroimy wzdłuż na cienkie słupki natomiast cebulę w kostkę. Czosnek, imbir oraz papryczkę siekamy na drobno. Resztę warzyw będziemy wrzucać w całości. Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą w szklance lub małej miseczce. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i mieszając smażyć na sporym ogniu przez około 5 minut. Następnie warzywa zdejmujemy i odkładamy obok na talerzu. Na patelnię dodajemy kolojny raz łyżkę oleju i władamy mięso przy okazji zwiększając ogień i tak smażymy przez około 5 min co chwilę mieszając aby równomiernie się nam obsmażyło. Kiedy nam się ładnie zarumieni wkładamy z powrotem obsmażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy nasz sos. Gotowujemy jeszcze przez około 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe! Samcznego !! Porada Podajemy z czym chcemy..ryż ..makaron..wolna wola.. Składniki warzywne możemy dobierać wedle uznania lub aktualnego stanu posiadania. Jeśli warzywa będą za twarde to podlewamy całość odrobiną wody i przykrywamy na około 5 min.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5847
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5847



Składniki
- 250g wieprzowiny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( lub zwykłej)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosku
- 1 średnia marchewka
- 1 biała część pora
- 100g fasolki zielonej
- 50g pędów bambusa
- 100g kiełków fasoli
- 1 papryczka chili lub mała łyżeczka suszonej chilli
- 1 cm kawałek imbiru ( może być marynowany)
- 2 łyżki oleju sezamowego lub po prostu roślinnego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- sól oraz pieprz do smaku
- Sos: 3 łyżki octu ryżowego ( ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki wody przegotowanej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego ( opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia Wieprzowinę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiiamy odrobiną oliwy , przyprawy "5 smaków" oraz solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut a następnie należy ja obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę, marchewke i pora kroimy wzdłuż na cienkie słupki natomiast cebulę w kostkę. Czosnek, imbir oraz papryczkę siekamy na drobno. Resztę warzyw będziemy wrzucać w całości. Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą w szklance lub małej miseczce. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i mieszając smażyć na sporym ogniu przez około 5 minut. Następnie warzywa zdejmujemy i odkładamy obok na talerzu. Na patelnię dodajemy kolojny raz łyżkę oleju i władamy mięso przy okazji zwiększając ogień i tak smażymy przez około 5 min co chwilę mieszając aby równomiernie się nam obsmażyło. Kiedy nam się ładnie zarumieni wkładamy z powrotem obsmażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy nasz sos. Gotowujemy jeszcze przez około 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe! Samcznego !! Porada Podajemy z czym chcemy..ryż ..makaron..wolna wola.. Składniki warzywne możemy dobierać wedle uznania lub aktualnego stanu posiadania. Jeśli warzywa będą za twarde to podlewamy całość odrobiną wody i przykrywamy na około 5 min.