Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z warzywami po chińsku

Wieprzowina z warzywami po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 903

Dodano:

Odsłon: 3801

Jest to chyba pierwsze danie z azjatyckimi smakami i aromatami na mojej stronie. Ciekawe w smaku, proste i szybkie w wykonaniu i smaczne ! Przepis ten, jak to często się zdzarza u mnie powstał trochę z przypadku. Postanowiłem zrobić coś na orientalną nutę z tego co aktualnie znalazłem w szafkach i lodówce. Siał być jakiś szybki " stir fry" a wyszło porządne danie z pogranicza kuchni seczuańskiej. No i wyszło pysznie ! Jeśli się Wam ten przepis spodoba to oczywiście zachęcam do wypróbowania i podzielenia się uwagami.

Składniki

  • 250g wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( lub zwykłej)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 biała część pora
  • 100g fasolki zielonej
  • 50g pędów bambusa
  • 100g kiełków fasoli
  • 1 papryczka chili lub mała łyżeczka suszonej chilli
  • 1 cm kawałek imbiru ( może być marynowany)
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub po prostu roślinnego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • sól oraz pieprz do smaku
  • Sos: 3 łyżki octu ryżowego ( ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego ( opcjonalnie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Wieprzowinę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiiamy odrobiną oliwy , przyprawy "5 smaków" oraz solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut a następnie należy ja obtoczyć w mące ziemniaczanej.
    Paprykę, marchewke i pora kroimy wzdłuż na cienkie słupki natomiast cebulę w kostkę. Czosnek, imbir oraz papryczkę siekamy na drobno. Resztę warzyw będziemy wrzucać w całości.
    Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą w szklance lub małej miseczce.
    Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i mieszając smażyć na sporym ogniu przez około 5 minut. Następnie warzywa zdejmujemy i odkładamy obok na talerzu. Na patelnię dodajemy kolojny raz łyżkę oleju i władamy mięso przy okazji zwiększając ogień i tak smażymy przez około 5 min co chwilę mieszając aby równomiernie się nam obsmażyło.
    Kiedy nam się ładnie zarumieni wkładamy z powrotem obsmażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy nasz sos. Gotowujemy jeszcze przez około 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe!
    Samcznego !!
    Porada
    Podajemy z czym chcemy..ryż ..makaron..wolna wola..
    Składniki warzywne możemy dobierać wedle uznania lub aktualnego stanu posiadania.
    Jeśli warzywa będą za twarde to podlewamy całość odrobiną wody i przykrywamy na około 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń