Dania główne Przepis na:
Wigilijna kapusta z czerwoną fasolą.

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2598
Dodano: 18.12.2016
Odsłon: 1483
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g fasoli czerwonej
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka suszonych grzybów
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżki margaryny
- 1 l wody
- sól, pieprz
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić i pokroić, pozostawiając wodę z gotowania.
-
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać fasolę, pokrojone grzyby i przyprawy. Gotować do momentu, aż fasola będzie miękka ( w trakcie gotowania uzupełniać wodę). Dolać odrobinę wody, w której gotowały się grzyby.
-
Na patelni roztopić margarynę i zrobić zasmażkę z mąki. Wystudzić, rozprowadzić wodą i wlać do kapusty. Chwilkę pogotować ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku. Życzę smacznego !
Komentarze do przepisu (0)