Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z grzybami to danie, którego nie można pominąć, przygotowując listę świątecznych dań. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz grzybowy to idealne połączenie, do którego warto wracać nie tylko w czasie świąt.
Polecam.
Odsłon: 294
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 276
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 294
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 276
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 122
Składniki
W misce połącz mąkę, olej oraz sól. Dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ręcznie albo specjalnym urządzeniem (np. mikserem z hakiem). Finalnie ciasto musi być bardzo elastyczne i nie może się zbytnio kleić. Bardzo ważne jest stopniowe dolewanie wody. Odstaw ciasto na ok. 10 minut (pod przykryciem aby nie wyschło).
Namocz grzyby w gorącej wodzie przez noc. Potem ugotuj je, wystarczy 10-15 minut.
Cebulę drobno pokrój, tak samo kapustę. Podsmaż cebulę do zeszklenia, ale nie zarumienienia! Ugotowane grzyby przestudź i też drobno pokrój. Wszystko połącz i zalej szklanką wody, najlepiej tą z grzybów. Gotuj przez ok. 20-30 minut, aż kapusta zmięknie. Dopraw i gotowy farsz jeszcze trochę posiekaj.
Ciasto podziel na 3 części i jedną rozwałkuj (pozostałe pozostaw pod ściereczką). Wytnij koło szklanką i dodaj farsz. Dokładnie sklejaj (nie mogą pozostać nawet malutkie dziurki).
Pierogi gotuj w wodzie z dodatkiem oleju. Trzymaj kilka minut od momentu wypłynięcia.