Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najwyższą pora zacząć lepić pierogi na kolację wigilijną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Grzyby zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Następnie ugotować razem z kapustą ( w tej wodzie, w której moczyły się grzyby.) Odcedzić i przestudzić. Drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę. Przyprawić i dusić 10 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą oraz śmietanę. Dobrze wymieszać. Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i skleić pierożki. Wrzucać do osolonej,gotującej się wody. Delikatnie zamieszać drewniana łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Przykryć pokrywką. Od momentu wypłynięcia pierogów gotować ok 5 min bez pokrywki. Podawać okraszone masłem z bułką tartą.
Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie. Wbić jajo, dodać sól i olej. Mieszając łyżką składniki pomału dodawać wodę. Ciasto zacznie się sklejać. Następnie wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą aby nie obsychało. Drugą część rozwałkować i wykraść krążki.