Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiejszy spacer na łąki i do lasu zaowocował nowym przepisem na pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego. Takie pesto jest idealnym dodatkiem do makaronu, a dodatkowo jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecam wypróbować przepis jeżeli tylko mamy dostęp do takich ziół.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6013
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6013
Składniki
Listki mniszka lekarskiego przekładam do miski, dodaję około 1 łyżeczki soli i zalewam zimną wodą (około 1 litra) i odstawiam na około 60 minut. Następnie płuczę i odsączam na durszlaku. Pokrzywę i krwawnik również płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam. Tak przygotowane zioła kroję na mniejsze kawałki i przekładam do blendera (jeżeli mamy duży blender to nie musimy kroić). Dodaję czosnek, oliwę i rozdrabniam blenderem (miksuję). Do rozdrobnionej zieleniny dodaję ser, słonecznik i jeszcze przez chwilę miksuję. Sprawdzam smak i doprawiam solą i jeszcze chwilę miksuję – pesto jest gotowe. Tak przygotowane pesto dodaję do gorącego makaronu i dokładnie mieszam. Pesto z pokrzywy jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa