Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiejszy spacer na łąki i do lasu zaowocował nowym przepisem na pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego. Takie pesto jest idealnym dodatkiem do makaronu, a dodatkowo jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecam wypróbować przepis jeżeli tylko mamy dostęp do takich ziół.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 114
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 200
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 384
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 114
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 200
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 384
Składniki
Listki mniszka lekarskiego przekładam do miski, dodaję około 1 łyżeczki soli i zalewam zimną wodą (około 1 litra) i odstawiam na około 60 minut. Następnie płuczę i odsączam na durszlaku. Pokrzywę i krwawnik również płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam. Tak przygotowane zioła kroję na mniejsze kawałki i przekładam do blendera (jeżeli mamy duży blender to nie musimy kroić). Dodaję czosnek, oliwę i rozdrabniam blenderem (miksuję). Do rozdrobnionej zieleniny dodaję ser, słonecznik i jeszcze przez chwilę miksuję. Sprawdzam smak i doprawiam solą i jeszcze chwilę miksuję – pesto jest gotowe. Tak przygotowane pesto dodaję do gorącego makaronu i dokładnie mieszam. Pesto z pokrzywy jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa