Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiosenny obiad

Wiosenny obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48011

Dodano:

Odsłon: 8803

Nie jest to wyrafinowane i ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam!

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 300 g ogórków gruntowych
  • 3 łyżki śmietany
  • ocet do smaku
  • sól ,pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy.
    Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
    Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień. Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 kwietnia 2015 To danie też przypomina obiadki u Babci, a u mnie też często gości:)Jeszcze bym dorzuciła koperku:))

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń