Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięso ma bardzo dużo aromatu, ponieważ od dawna wiadomo, że mięso przygotowywane z kością ma więcej smaku niż wyfiletowane. Dodatkowo, jak na wołowinę, jest tanie, trzeba tylko szukać kawałków, gdzie przeważa mięso, a nie kość. Mięso przez długi czas dusi się w sosie z dodatkiem miodu, octu balsamicznego, cebuli i przypraw, dzięki czemu wszystkie składniki przechodzą sobą nawzajem. Niestety mięso w trakcie obróbki dość mocno się kurczy, dlatego myślę, że trzeba liczyć po jednym kawałku na osobę.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 953
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 953
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Mięso przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy na bardzo rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron, żeby mięso się ładnie przyrumieniło. Przekładamy do naczynia do zapiekania (użyłem patelni z odłączaną rączką, więc u mnie było to to samo naczynie). Dorzucamy cebule pokrojone w duże kawałki. Posypujemy rozmarynem, peperoni i solą. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i wodę lub bulion. Całość szczelnie przykrywamy (użyłem folii aluminiowej) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Pieczemy przez przynajmniej 3 godziny, a najlepiej 4. Po jakimś czasie trzeba sprawić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Większość wody ma odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i całość się nie przypaliła. Gotowe mięso po tak długim pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne. Gdy danie jest gotowe trzeba spróbować sosu i ewentualnie doprawić go solą. Jeśli ktoś boi się przesolenia może dać mniej soli na początku i doprawić gotowy sos. Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.