Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięso ma bardzo dużo aromatu, ponieważ od dawna wiadomo, że mięso przygotowywane z kością ma więcej smaku niż wyfiletowane. Dodatkowo, jak na wołowinę, jest tanie, trzeba tylko szukać kawałków, gdzie przeważa mięso, a nie kość. Mięso przez długi czas dusi się w sosie z dodatkiem miodu, octu balsamicznego, cebuli i przypraw, dzięki czemu wszystkie składniki przechodzą sobą nawzajem. Niestety mięso w trakcie obróbki dość mocno się kurczy, dlatego myślę, że trzeba liczyć po jednym kawałku na osobę.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Składniki
Mięso przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy na bardzo rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron, żeby mięso się ładnie przyrumieniło. Przekładamy do naczynia do zapiekania (użyłem patelni z odłączaną rączką, więc u mnie było to to samo naczynie). Dorzucamy cebule pokrojone w duże kawałki. Posypujemy rozmarynem, peperoni i solą. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i wodę lub bulion. Całość szczelnie przykrywamy (użyłem folii aluminiowej) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Pieczemy przez przynajmniej 3 godziny, a najlepiej 4. Po jakimś czasie trzeba sprawić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Większość wody ma odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i całość się nie przypaliła. Gotowe mięso po tak długim pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne. Gdy danie jest gotowe trzeba spróbować sosu i ewentualnie doprawić go solą. Jeśli ktoś boi się przesolenia może dać mniej soli na początku i doprawić gotowy sos. Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.