Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż okrzyknął tą potrawę daniem roku :) Z pewnością danie do tanich nie należy, ale naprawdę warto spróbować. Polecam na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Składniki
Wołowinę kroimy w spora kostkę, cebule w kosteczkę a marchewkę w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju i przesmaż mięso na wysokim ogniu. Dodaj marchewkę i posiekaną cebulę, oprósz mąką i smaż przez 3-4 minuty.
Przełóż całość do dużego garnka, zalej winem i bulionem, dodaj pomidory, czosnek i bouquet garni. Dusimy całość przez jakieś 100 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w nieduże kawałki, skrapiamy pozostałą łyżką oleju i zasypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na jakieś 40 minut.
Boczek kroimy w paseczki, cebulki obieramy a pieczarki oczyszczamy (ja każdą na pół przekroiłam i obrałam). Wyjmujemymy bouquet garni z garnka. Na suchej patelni przesmażamy boczek i dodajemy go do gulaszu. Na tłuszcz z boczku wrzucamy cebulki i pieczarki, chwilę razem smażymy i dodajemy do gulaszu.
Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez ok.40 minut (do miękkości mięska). Upieczone ziemniaki dorzucamy do gulaszu, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Dopiero teraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i ostatni raz mieszamy.
Życzę smacznego :)