Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczna wołowina w sosie. Idealna z pieczywem, makaronem chow mein, lub jak u mnie z kopytkami
Składniki
Wołowinę kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiamy na chwilkę, a w tym czasie przygotowujemy warzywa i owoce. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i trzemy na bardzo drobnej tarce. Grzyby zalewamy na 15 minut wrzątkiem, potem kroimy w plasterki. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ananasa kroimy, a sok z puszki na razie odstawiamy. Mięso smażymy na łyżeczce oleju na dość dużym ogniu, aż mięso będzie mocno rumiane - wtedy wołowina ma najlepszy aromat.
Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa, owoce, kostkę rosołową i resztę przypraw. Dolewamy 2 szklanki wody i sok z ananasa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Można oczywiście dolać wody w razie potrzeby.
Dodajemy przecier pomidorowy i ostatecznie doprawiamy. Do tego dania używałam suszonego habanero. dałam pół łyżeczki i potrawa jest bardzo ostra. Jeśli używacie chilli, możecie dać więcej. Mieszamy około pół szklanki wody z mąką i powoli dolewamy do sosu. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.
Z powyższych składników wychodzą 4 porządne porcje.